23948sdkhjf

Grönt ljus för 24 vindkraftverk i Strömstad kommun

Eolus Vind AB har nu fått grönt ljus från Miljööverdomstolen till att sätta upp 24 vindkraftverk i sydöstra delen av Strömstads kommun.
I september 2007 beviljade Miljödomstolen tillstånd enligt miljöbalken för 24 vindkraftverk på Tolvmanstegen i Strömstads kommun. Domen överklagades till Miljööverdomstolen som nu har beslutat att fastställa miljödomstolens beslut.

Etableringsområdet ligger i den sydöstra delen av Strömstads kommun och är utpekat som riksintresse för vindbruk. Området har bra vind och i övrigt goda förutsättningar för vindkraft.

Vindkraftprojektet ägs till 2 / 3 av Eolus Vind AB och 1 / 3 av Rabbalshede Kraft AB.

- Området har goda vindförhållanden och även i övrigt goda förutsättningar för vindkraft. De 24 vindkraftverken beräknas producera cirka 120 GWh/år, vilket motsvarar hushållsel till cirka 60.000 personer, säger Bengt Simmingsköld, VD för Eolus Vind AB, vars aktie sedan några veckor handlas på OMX First North.

Källa: Eolus Vind AB (publ)

Om företaget
Eolus Vind är en av Sveriges ledande projektörer av vindkraftanläggningar. Eolus projekterar, uppför, säljer och förvaltar vindkraftsanläggningar som uppfyller högt ställda miljökrav, med god totalekonomi för markägare, investerare och aktieägare. Sedan starten 1990 har Eolus medverkat vid etableringen av cirka 200 vindkraftverk av de cirka 1.100 som idag finns i Sverige. Eoluskoncernen äger och förvaltar för närvarande 19 vindkraftverk med en installerad effekt på 18 MW och en beräknad årlig produktion på cirka 41 GWh miljövänlig el.

Nettoomsättningen för det brutna räkenskapsåret 2007 / 2008 uppgick till 440 Mkr med ett resultat efter finansiella poster på 70 Mkr. Enligt prognosen för räkenskapsåret 2008 / 2009 beräknas nettoomsättningen att uppgå till cirka 725 Mkr med ett resultat efter finansiella poster på cirka 65 Mkr. Eolus arbetar med en projektportfölj omfattande mer än 1.000 landbaserade vindkraftverk med en effekt på 2 - 3 MW vardera. Av dessa har drygt 150 bygglov och beräknas kunna uppföras inom den närmaste 3-årsperioden. Marknadsvärdet för ett nyckelfärdigt 2 MW vindkraftverk i bra vindläge uppgår i dagsläget till cirka 35 Mkr.

Eolus har för närvarande drygt 30 anställda. Förutom från huvudkontoret i Hässleholm, bedrivs verksamheten från kontor i Vårgårda, Halmstad, Falun och Motala. Eolus Vind AB har ca 1.300 aktieägare. Eolus B-aktie handlas på Nasdaq OMX First North.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078