23948sdkhjf

Svagt ökad orderingång i april

Helt färsk statistik visar att orderingången till svensk industri ökade svagt under april.
Orderingången till den svenska industrin ökade med 0,4 procent från mars till april. Under den senaste tremånadersperioden (december-februari) sjönk orderingången med 7,3 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (november-januari).

Mellan februari och mars var orderingången oförändrad, vilket innebär en nedrevidering med 0,4 procentenheter jämfört med den första publiceringen av resultaten för mars.

Orderingången från hemmamarknaden steg med 1,8 procent från mars till april, efter att ha minskat med 4,1 procent från februari till mars. Under den senaste tremånadersperioden minskade orderingången från hemmamarknaden med 2,6 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Orderingången från exportmarknaden minskade med 0,9 procent från mars till april efter att ha ökat med 4,0 procent från februari till mars. Under den senaste tremånadersperioden minskade orderingången från exportmarknaden med 11,1 procent jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Den totala orderingången sjönk med 30,0 procent under april 2009 jämfört med april 2008. Motsvarande jämförelse för hemmamarknaden ger en minskning med 24,6 procent, och för exportmarknaden en minskning med 34,2 procent. Antalet arbetsdagar var 20 under april 2009 jämfört med 22 under april 2008.

Orderingången under mars 2009 minskade med 20,6 procent jämfört med mars 2008, vilket innebär en nedrevidering med 0,6 procentenheter jämfört med den första publiceringen av resultaten för mars.

Hittills under 2009 (januari-april) har den totala orderingången till industrin minskat med 28,6 procent jämfört med motsvarande period 2008. Orderingången från hemmamarknaden har hittills under samma periodminskat med 23,2 procent, medan orderingången från exportmarknaden har minskat med 32,6 procent.

Se hela statistiken här.

Industrins leveranser ökade under april
Industrins leveranser steg med 0,6 procent från mars till april, men minskade med 8,7 procent under den senaste tremånadersperioden jämfört med närmast föregående tremånadersperiod.

Källa: SCB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11