23948sdkhjf

Det ljusnar på järnmalmsmarknaden

Järnmalmsmarknaden ljusnar och LKAB har tagit flera nya order som gör att sommarens produktionsstopp måste kortas.
Omkring 250 anställda på LKAB hade väntat sig fyra veckors extra sommarledighet, men nu blir ledigheten justerad.

LKAB har fått in ett antal nya order på järnmalmspellets och -fines för leverans under sommaren. Därför kommer sommarstoppet att justeras något jämfört med tidigare plan. Pelletsverk KK4 i Kiruna körs till den 7 juli och produktionen av fines (MAF) i Malmberget till den 9 juli. Justeringar sker också i båda gruvorna och på järnvägen.

- Framförallt handlar det om leveranser till nya kunder i Asien, säger tf vd Lars-Eric Aaro. Men även i Mellanöstern och i någon mån Europa ser vi ett behov hos stålverken att börja fylla på lagren igen, om än på låga nivåer.

- Det är mycket glädjande att känna kundernas förtroende för LKAB och våra produkter i denna svåra tid. Vi har sedan lång tid starka relationer med våra kunder, samtidigt som vi nu gör vårt yttersta för att skapa relationer med nya kunder på nya marknader. Dessa marknadsaktiviteter börjar ge frukt. Men det innebär inte att vi nu ser lågkonjunkturens slut för LKABs del. Leveransvolymerna är fortsatt låga jämfört med ett normalår.

Sammanfattning vad gäller justeringar av sommarstoppet:

* Pelletsverk KK4 i Kiruna producerar till den 7 juli.
* MAF-produktionen i Malmberget körs till den 9 juli.
* Produktionen i sovringsverk och en mindre del av Kirunagruvan kommer att köras hela sommaren. I övriga delar pågår bergförstärkningsarbeten.
* Produktionen i sovringsverk och Malmbergsgruvan körs till den 9 juli efter att det årliga underhållsstoppet där har avslutats vecka 25.

Ovanstående innebär att ca 250 anställda som tidigare fått besked om fyra veckors extraordinär ledighet i sommar utöver semester kommer att arbeta i produktionen under den förlängda perioden enligt ovan. Förhandlingar om detta sker med facken med början idag.

I övrigt genomförs sommarstopp i LKABs produktionsanläggningar som planerat från den 22 juni och åtta veckor framåt.

Källa: LKAB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125