23948sdkhjf

Svenska robotar blir filmstjärnor

Filmen Terminator Salvation har Sverigepremiär den 3 juni. I filmen medverkar 18 ABB-robotar som spelar en viktig huvudroll i den fjärde Terminator-filmen.
ABB:s robotar blir synliga på en helt ny nivå när Warner Brother Studios släpper den nya filmen Terminator Salvation. Förutom Christian Bale och en hel armé med rivaliserande Terminators kommer 18 ABB-robotar att spela en viktig huvudroll i den fjärde av de populära Terminator-filmerna – med premiär i Sverige den 3 juni.

Under sommaren 2008 var tolv robotar av modellen IRB 6620 och sex stycken IRB 1600 engagerade i filminspelningen som ägde rum i en ombyggd kraftanläggning i Albuquerque, New Mexico. Genom specialeffekter ”mångfaldigades” robotarna till en nästan oändligt lång produktionslinje i Terminatorfabriken, som massproducerar den växande armén av Terminators.

De prisbelönta Victor Zolfo, scenograf, och Martin Laing, Production Designer, blev intresserade av ABB:s robotar och inledde ett samarbete med ABB Robotics för att utarbeta detaljer och välja robotmodeller som skulle passa bäst för rollen.

”Vi tittade på ett stort antal robottillverkare och deras produkter men vi blev mest imponerade av ABB:s robotar, framför allt de större enheterna”, säger Zolfo. ”De hade det rätta utseendet och förmedlade en känsla av att faktiskt kunna tillverka Terminators.”

Erik Ryskamp var en av flera ABB-ingenjörer som sommaren 2008 spenderade tio veckor på inspelningsplats för att installera, programmera och köra robotarna. Varje robot var försedd med ABB:s styrsystem IRC5 för att underlätta den exakta programmering som krävdes för de olika scenerna.

”Vi arbetade mycket nära tillsammans med Erik och hans team och skapade tillsammans en otrolig balett med robotar, skådespelare, stuntmän och Christian Bale”, säger Zolfo. ”Det som ABB:s programmeringssystem lyckades få robotarna att göra var ännu bättre än vad vi hade förväntat. Robotarna har en mycket visuell och betydelsefull roll i filmens kulminerande slutscen.”

Precis som med levande skådespelare var många av robotarna rejält ”sminkade”, täckta med svart sot som om de hade slitit hårt under svåra förhållanden i långa tider. ”Robotarna hade verkligen en evolutionär roll”, säger Zolfo. ”Som ett steg mellan människa och Terminator.”

Robotarna har sedan dess returnerats till ABB och preparerats för mindre visuella men lika viktiga framtida uppgifter inom industriell tillverkning i den verkliga världen!

”Filmskapare är vana att arbeta med mycket avancerade specialeffekter för att visa teknik som kanske inte kommer att finnas i verkligheten på flera decennier. Ändå var man imponerad av vad våra robotar kan göra i verkligheten. Redan idag tillverkar vi nya robotar med hjälp av robotar så på så sätt kan man säga att framtiden redan är här”, säger Håkan Agnevall, chef för ABB:s division Robotics i Sverige.

Källa: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11