23948sdkhjf

Förenklade regler för små privata vindkraftverk

Intresset ökar från privatpersoner som önskar bygga ett litet vindkraftverk för eget bruk. Därför har E.ON beslutat att underlätta för denna kategori.
Intresset för vindkraft bara ökar i Sverige. Inte minst intresset från privatpersoner som önskar bygga ett litet vindkraftverk för eget bruk. Därför har E.ON beslutat att underlätta för denna kategori.

- Vi är mycket positiva till att ansluta vindkraft i vårt nät. För att förenkla för kunderna har vi från den 1 maj infört två nya produkter: Egenproducent och kommersiell producent, där egenproducenterna producerar el för egen användning och där kommersiella producenter säljer överskottet på marknaden, berättar Elin Berglund, ansvarig för småskaliga produktionsanläggningar på E.ON Elnät.

Fördelen för egenproducenter är att anläggningen inte är förknippad med andra elnätskostnader än de kunderna redan har. För kommersiella producenter finns det lagkrav på timmätning, vilket innebär att kunden behöver två abonnemang, ett för inmatning av överskottsproduktionen och ett uttagsabonnemang för förbrukning.

- Regeringen har mycket ambitiösa mål för förnybar energi. Att underlätta för den småskaliga produktionen är därför ett naturligt steg och ett sätt att dra vårt strå till stacken, säger Elin Berglund.

E.ON har också underlättat nätanslutningar för större vindkraftprojekt. Dessutom arbetar koncernbolaget E.ON Vind med utbyggnad av större projekt, både på land och till havs. Exempelvis är Rödsand 2 under uppförande. Det är ett havsbaserat vindkraftsprojekt som när det blir klart under 2010, kommer att bli en av världens största vindkraftparker till havs med en installerad effekt på 207 MW. Rödsand 2 är beläget söder om Lolland i Danmark.

För ytterligare information, kontakta Elin Berglund, ansvarig för småskaliga produktionsanläggningar, E.ON Elnät Sverige, telefon 0703-880386.

Producera din egen el
Fler och fler privatpersoner funderar på att börja producera sin egen el, genom exempelvis solceller eller vindkraft. Detta är en utveckling som kommer både miljön och samhället till nytta och idag finns det många prisvärda lösningar att välja på. Vi på E.ON vill göra det enkelt för kunder i vårt nät att ansluta småskalig förnybar elproduktion till sitt hem.

Hur mycket el din anläggning producerar beror dels på dess effekt men även på lokala förhållanden. I de fall produktionsanläggningen är sammankopplad med en befintlig elinstallation/ fastighet, används elproduktionen främst till att täcka det egna elbehovet. I dessa fall blir det sällan aktuellt med ett säljbart produktionsöverskott.

Vi har därför anpassat våra anslutningsalternativ utifrån hur man vill förvalta sin elproduktion - om man vill använda den själv eller om man vill sälja den vidare.

Egenproducent
Som egenproducent producerar du el för att täcka upp den egna elförbrukningen. Eftersom produktionen är mindre eller lika med din elförbrukning och du själv använder den el du producerar, krävs endast ett månadsavläst uttagsabonnemang.

Få mer information här.

Källa: E.ON.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125