23948sdkhjf

Effektiva automationslösningar för solenergiindustrin

Den fotovoltaiska industrin eftersträvar tunnare kiselskivor och högeffektiva fotovoltaiska celler. KUKA Systems energiteam har utvecklat en helt ny generation griparlösningar för detta ändamål.
Den fotovoltaiska industrin eftersträvar tunnare kiselskivor och högeffektiva fotovoltaiska celler. Förutom att uppfylla kraven på högre automatisering och driftsäkerhet har KUKA Systems energiteam även utvecklat en helt ny generation griparlösningar för kiselskivor som baseras på företagets bästsäljande robotar KR Sixx och Scara.

Snabb och ultratunn gripare
Den här extremt tunna och robusta lösningen av kolfiber kan både plocka i hög hastighet och positionera med största precision. Flera inbyggda vakuumkanaler garanterar säker plockning och snabba rörelser. Skivorna hålls skonsamt och kan placeras med stor exakthet. En speciell konfiguration möjliggör en enkel rotation genom cellernas centrum för placering i cellhållare för våtbänkar, CVD-processer och liknande. Genom att använda kolfiber kan en gripartjocklek på endast 3 mm uppnås. Det ger hållbarhet och flexibilitet på samma gång. Därigenom kan enstaka skivor plockas var som helst från hållarna.

Beröringsfri plockning och transport
Högeffektiva celler kräver hantering med extrem känslighet i förening med hög hastighet. För detta ändamål litar KUKA på en lösning från det tyska företaget Zimmermann & Schilp som kombinerar ultraljuds- och vakuumteknik. En ultraljudsdämpning säkerställer beröringsfri plockning och förhindrar att kiselskivorna böjs eller vibrerar. Resultatet blir plocknings- och placeringsoperationer med stor precision. Genom att cellen endast vidrörs från ena sidan minimeras beröringen med kanterna under hela transporten. Med denna ultraljudsteknik går det att arbeta med olika substratstorlekar i en och samma maskin. Dessutom möjliggörs stora avstånd under plockningsprocessen. Energiförbrukningen är låg och produktiviteten hög - cykeltiden är mindre än en sekund per skiva.

Fördelar med lösningarna
Båda lösningarna är robusta och driftsäkra och uppfyller därmed de grundläggande kraven för en hög automationsnivå. Det minimala behovet av renad tryckluft ger dessa system en stor fördel framför andra lösningar som baseras på Bernoullis princip. Behovet av reparationer och reservdelar minimeras tack vare den beröringsfria plockningen, eftersom sugkopparna eller kuddarna inte har direkt kontakt med cellerna eller kiselskivorna. Det innebär låga kostnader för reservdelar och service.

- I takt med att produktionsförhållandena blir allt mer krävande får den tekniska kompetensen allt större betydelse, säger Albert Vontz, chef för produktgruppen solenergi på KUKA Systems. Därför erbjuder vi flexibla lösningar som är anpassade till de specifika processerna inom solenergiindustrin och optimalt avstämda till kundernas behov. Den nya gripartekniken är bara ett exempel på alla de lösningar som KUKA erbjuder.
KUKA Systems energiteam är specialiserat på att leverera nyckelfärdiga lösningar till solenergiindustrin. Företagets kärnkompetenser är analyser, modellering och optimering av komplexa produktionsprocesser som integreras på plats och följs upp med kundstöd.

Källa: KUKA

Om företaget
KUKA förser marknaden med flexibla, robotbaserade system för automation inom bil-, flyg- solenergi- och tillverkningsindustrin och har sin kärnkompetens inom utveckling, tillverkning och försäljning av industrirobotar, styrsystem, mjukvara och linjära enheter. KUKA NORDIC AB i Göteborg är ett svenskt dotterbolag till KUKA Systems GmbH och KUKA Roboter GmbH som bägge ligger i Augsburg, Tyskland. Tillsammans har bolagen mer än 6 000 anställda världen över. 2008 uppgick KUKA Systems omsättning till 837 miljoner euro, KUKA Roboters omsättning var 474 miljoner euro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094