23948sdkhjf

Tre nya vindkraftparker invigs i sommar

Inom de närmaste veckorna inviger o2 Vind tre större vindkraftparker i Sverige.
Vd Johan Ihrfelt ser ljust på framtiden: "Finanskrisen kommer sannolikt att sänka turbinpriserna."

Inom de närmaste veckorna inviger o2 Vind tre större vindkraftparker i Sverige. Sammanlagt 35 turbiner dras igång varav parken i Bliekevare med sin 18 snurror blir Sveriges största landbaserade vindkraftpark. Vd för o2 Vind, Johan Ihrfelt bedömer att det nu är läge för stora upphandlingar som ska lägga grunden för landets vindkraftutbyggnad.

Vindkraftbolaget o2 har under våren förberett driftsättning av tre nya vindkraftparker. I Rättvik invigs på fredag den 15 maj en park på nio turbiner, i juni åtta turbiner utanför Mora och senare i sommar invigs de arton vindkraftverken i Bliekevare utanför Dorotea som kommer att utgöra Sveriges största landbaserade vindkraftpark . Vd Johan Ihrfelts analys är att jordmånen för en framgångsrik utbyggnad börjar bli den rätta.

Med en av de största projektportföljerna i branschen är o2:s mål att bibehålla ställningen som den största aktören som enbart uppför vindkraft. 2005 grundade Johan Ihrfelt vindkraftbolaget o2 Vind och i och med uppköpet av projektören o2 Vindkompaniet står idag o2 Vind idag bakom cirka en fjärdedel av alla vindkraftverk i Sverige.

- Vi kan äntligen se hur den lite mer storskaliga vindkraften nu kommer på plats. En ny industrigren börjar formas med en hel del nya underleverantörer.

Efterverkningarna av den finansiella krisen innebär bra tid för byggnation och upphandling av till exempel turbiner till avsevärt bättre kostnadsnivåer än innan finanskrisen. Eftersom storleken på investeringen i vindkraft är helt avgörande för projektens lönsamhet, finns fantastiska möjligheter de närmaste 12-36 månaderna, säger Johan Ihrfelt, vd o2 Vind.

o2 Vind har även förstärkt aktieägargruppen med Proventus Wind Power, som ägs av Proventus och FAM (Foundation Asset Management), för att vidareutveckla projektportföljen. o2 Vind har sedan tidigare även ett joint venture med Proventus Wind Power inom ramen för o2 Produktion som äger driftsatta vindkraftparker.

Kommande tillståndsgivna o2-projekt:
Sjisjka, Gällivare kommun,90 MW
Råshön, Krokoms kommun, 2 MW
Glötesvålen, Härjedalens kommun, 90 MW
Mässingsberget, Vansbro kommun 25 MW
Bösjövarden, Mora kommun 25 MW
Korpfjället, Vansbro, Malungs Sälens kommun, 45 MW
Brahehus, Jönköpings kommun, 25 MW
Grötlingbo, Gotlands kommun, 4 MW

Fakta om Hedbodbergets, Säliträdbergets och Bliekevares nya vindkraftparker
Källa: o2 Vind
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095