23948sdkhjf

Ruukki i succéprojekt

Ett av Ruukkis projekt har fått Stålbyggnadsinstitutets pris som årets stålbyggnad 2009.
Swedbank Stadion i Malmö fick Stålbyggnadsinstitutets (SBI) pris som årets stålbyggnad 2009 , den 7 maj, och stålentreprenören Ruukki hade en betydande del i lösningen för att visionen för arenan kunde förverkligas. Ruukki är även stålentreprenör för Campus Karlstads spektakulära äggformade hörsal som var en av de fem nominerade till stålbyggnadspriset. Swedbank Stadion invigdes i november 2009.

Stålbyggnadsinstitutet delar vart annat år ut sitt pris till ett byggnadsverk där man på ett innovativt och arkitektoniskt tilltalande sätt utnyttjat stål i den bärande konstruktionen. För Swedbank Stadion var den stora utmaningen för Ruukki att hitta en kostnadseffektiv lösning på konstruktionen som har en vacker avancerad form. För Karlstad Campus har den utmanande handlingen för Ruukki varit konstruktionen av den säregna multimediasalen ”Ägget” .

De slutnominerade bidragen till Stålbyggnadspriset kommer även att delta i nomineringsprocessen för det svenska bidraget till ECCS Biannual European Steel Design Awards som delas ut i Barcelona i september 2009.

Ruukkis del i projektet Swedbank Stadion
Ruukki har tillsammans med beställare, arkitekter samt byggentreprenör arbetat fram olika förslag för att innefatta den ursprungliga utformningen på den nya arenan. Swedbank Stadion får drag av en mussla genom sitt tak och omslutande fasader, som skyddar mot väder och vind men släpper fram ljus. Utomhuskänslan är kvar trots att du sitter under tak. Det är en intressant och spektakulär lösning och det ser snyggt ut från läktaren.

Ruukkis lösning har tagit hänsyn till den arkitektoniska utformningen, ekonomin samt funktionen tillsammans med övriga anordningar. Konstruktionen består av 58 st tak- och väggfackverksramar med 20 meter utkragning där vissa delar är integrerade med betongstommen och som bär upp tak och väggar på ett intressant och spännande sätt.

”Det är en utmaning att hitta en kostnadseffektiv lösning på takkonstruktionen som har en avancerad form. Det ska inte vara några pelare i framkant som skymmer publiken och samtidigt innebär ett så stort tak ett vindfång och en stor lastyta för snö”, säger Rickard Törn-Lindhe, Business Manager på Ruukki Sverige AB.

Totalt består stålkonstruktionen av ca 1180 ton stål. De flera meter höga fackverken levererades med specialfordon i delar. Därefter bultades de ihop på arbetsplatsen för att sedan lyftas på plats med mobilkran. Ruukki ansvarade för dimensionering, leverans, montage och ekonomi av den totala stålkonstruktionen.

Källa: Ruukki

Om företaget
Rautaruukki levererar metallbaserade komponenter, system och totalleveranser för byggande och maskinteknik. Bolaget har ett omfattande urval av metallprodukter och tillhörande tjänster. Bolaget är verksamt i 26 länder och har 13 300 anställda. Bolagets omsättning var 3,9 miljarder euro år 2008. Aktien (Rautaruukki Oyj: RTRKS) är noterad på NASDAQ OMX i Helsingfors. Bolaget använder marknadsföringsnamnet Ruukki.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.097