23948sdkhjf

SSAB fortsätter besparingarna

SSAB har just publicerat sin rapport för första kvartalet 2009 och den visar en försäljning som minskade med 38 procent. Det innebär fortsatt besparingsprogram och förlängda produktionsstopp.
• Försäljningen minskade med 38% och uppgick till 8 035 (12 910) Mkr

• Rörelseresultatet uppgick till -134 (2 748) Mkr.

• Resultatet efter finansnetto uppgick till -215 (2 372) Mkr

• Resultatet efter skatt uppgick till 153 (1 701) Mkr, innebärande en vinst per aktie på 0,50 (5,17) kronor

• Det operativa kassaflödet uppgick till 924 (2 790) Mkr och rörelsens kassaflöde till -376 (1 739) Mkr

• Nettoskuldsättningsgraden ökade under kvartalet från 48% till 52%

• Räntabiliteten på sysselsatt kapital för den senaste tolvmånadersperioden var 13 (17)% och på eget kapital 17 (22)%

Koncernchefens kommentar
Den kraftiga nedgången på stålmarknaden ledde till att SSAB:s resultat försämrades kraftigt och kvartalet slutade med en mindre förlust. Det kostnadsbesparingsprogram som vi initierade mot slutet av förra året har gett god effekt, däremot har marknadsutvecklingen ytterligare försvagats.

Mot bakgrund av den låga efterfrågan kommer besparingsprogrammet att bedrivas med fortsatt hög intensitet och med fokus på kassaflödet. Under kvartalet har vi aviserat att vi kommer att förlänga de normala produktionsstoppen vid våra svenska anläggningar under sommaren för att undvika att bygga upp stora lager av framförallt stålämnen. Vi följer kontinuerligt marknadsutvecklingen och håller full flexibilitet för att anpassa produktionstakten till förändringar i efterfrågan.

Utsikterna för den ekonomiska utvecklingen i allmänhet fortsätter att vara dystra. Någon egentlig ljusning i världsekonomin har inte rapporterats. Stålmarknaden fortsätter också att utvecklas mycket svagt. Det gäller särskilt i Europa och USA i sektorer som tunga fordon, gruv– och anläggningsmaskiner. Produktionen under det kommande kvartalet kommer att fortsätta på en låg nivå, drivet av både en låg förbrukning av stål och en fortsatt lageravveckling hos våra kunder. Prisutvecklingen ser ut att bli svag och priserna ligger nu på en betydligt lägre nivå än under fjolåret. Priserna på våra viktigaste råvaror, järnmalm och kol, ser däremot ut att bli lägre än under förra året.

I skuggan av den ekonomiska krisen fortsätter våra kunder att visa stort intresse för att utveckla nya produkter av höghållfasta stål och vi har en hög aktivitet i utvecklingsprojekten tillsammans med våra kunder. På lite längre sikt är jag fortsatt optimistisk när det gäller stålmarknadens utveckling. Det är många länder som behöver bygga upp infrastruktur, bostäder och transportsystem. Ökade krav på hållbarhet, minskade utsläpp och energibesparingar kommer att gynna efterfrågan på SSAB:s stål.

Våra medarbetare har visat en stor flexibilitet när det gäller att snabbt anpassa bemanningen och driftsformerna till det nya marknadsläget.

Olof Faxander
VD och koncernchef
SSAB

Om företaget
SSAB är en världsledande leverantör av höghållfasta stål. SSAB erbjuder produkter, utvecklade i nära samarbete med kunderna för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har 9 200 anställda i över 45 länder och har produktionsanläggningar i Sverige och USA. SSAB är noterat på NASDAQ OMX Nordic, Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14