23948sdkhjf

Grundfos och finanskrisen

Grundfos uppfyllde tillväxten i försäljningen under 2008 och bolaget kan visa fram ett bra resultat trots ett turbulent år. - Men nu är festen över, säger koncernchefen.
Grundfos fortsätter att växa, men finanskrisen har satt sina spår.

2008 blev ett turbulent år för Grundfoskoncernen och för världen. Tillväxten i försäljningen blev uppfylld och positionen som en av världens ledande tillverkare av högteknologiska pumpar och pumpsystem är fortfarande ohotad.

Omsättningen steg med ca 3,2 miljarder SEK , till totalt ca 28 miljarder SEK. Ökningen var störst första halvåret och betydligt svagare årets sista månader. Årets resultat före skatt uppgick till ca 1,4 miljarder SEK, vilket är lägre än 2007, då resultatet före skatt utgjorde drygt 2 miljarder SEK.

Den lägre intjäningen beror bl a på vikande efterfrågan och fallande kurser på de utländska huvudvalutorna. Dessutom krävde den plötsliga inbromsningen i världsekonomin omgående anpassning och omställning av vissa aktiviteter.

Carsten Bjerg

Carsten Bjerg

Koncernchefen Carsten Bjerg förklarar: ” Försäljningen har ökat på flera marknader . T ex har försäljningen i Ryssland ökat med 25%, i Kina med 22%, i Indien med 16% och på den tyska marknaden med 13%, där framför allt energibesparande cirkulationspumpar har vunnit mark. Dessutom är den organiska tillväxten på 12% i USA också tillfredsställande.

Men nu är festen över. Vi måste anpassa oss till en värld i nedåtgång, där vi inte har sett det värsta ännu”, förklarar Carsten Bjerg. Carsten Bjerg erkänner att den globala finanskrisen nu märks tydligt. ”Mot slutet av 2008 började vi märka av finanskrisens negativa effekter, som ökar dag för dag. Denna kris är oförutsägbar och föränderlig och skapar oro, när nybyggnationer och andra anläggningar stoppas och våra kunder lider. Vi fokuserar därför på en sträng kontroll av vår kostnadsutveckling, driftskapital och investeringsnivå och detta har bl a resulterat i en reducering av antalet anställda”.

Om förväntningar på 2009 säger koncernchefen: ”Det är svårt att sätta ambitiösa mål på omsättning och intjäning i en så turbulent tid som nu. Vi måste vara kostnadsmedvetna, förändringsbenägna och flexibla i hela vår verksamhet. På så sätt skall vi komma välbehållna genom de närmaste åren. Men det blir ett tufft jobb”.

”Trots krisen är vi fortfarande starkt fokuserade på de globala utmaningarna. Världens befolkning växer, urbaniseringen ökar och naturens resurser försvinner. Vi känner mycket starkt för klimatutmaningen”, avslutar Carsten Bjerg.

Källa: Grundfos

Om företaget
Grundfoskoncernen har idag ca 18 000 anställda fördelade på 80 bolag i 45 länder. Årligen tillverkas mer än 16 miljoner pumpenheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.158