23948sdkhjf

En konjunkturvändning är nära

80 procent av industrins underleverantörer spår nu nu en vändning av konjunkturen inom det närmaste halvåret. Det visar en rykande färsk underleverantörs-barometer fån Svensk Industriförening.
Industrins underleverantörer, som huvudsakligen har sina kunder inom exportindustrin, t ex fordons-, verkstads-, och telekomindustrin, har drabbats hårt av lågkonjunkturen. Men med snart ett år av fallande orderingång spår drygt 80% av underleverantörerna nu en vändning av konjunkturen inom det närmaste halvåret.

Anders Ekdahl

Anders Ekdahl

- Att 4 av 5 underleverantörer upplever att det har vänt eller att det vänder inom 6 månader är mycket intressant. Dessutom har vart fjärde företag problem med att få tag på utbildad arbetskraft. Med det behövs fortfarande konkreta efterfrågestimulanser och investeringsbesked från regeringen säger Anders Ekdahl, VD för Svensk Industriförening .

I detalj ser siffrorna ut så att hälften av företagen förväntar sig fortsatt minskning av orderingången under innevarande kvartal, medan 45 procent av underleverantörerna till industrin upplever sig ha nått botten av konjunkturen eller till och med att bottennoteringen passerats. Såväl omsättning som lönsamhet fortsätter att falla för mer än hälften av företagen. Det visar Svensk Industriförenings underleverantörs-barometer för kvartal 1, 2009 som presenterades igår.

Källa: Elmia Subcontractor

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078