23948sdkhjf

Satsning på miljö ger nya kunder – och stärkt ekonomi

För att få fler och större uppdrag från fordonsindustrin valde Tenhults Pressgjuteri att TS-certifiera sig. – Det är en förutsättning för att få nya order. Men vi tjänar också företagsekonomiskt på att jobba med kvalitets- och miljöfrågor, säger Helén Marklund som är miljösamordnare på företaget.
Att underleverantörer har kvalitets- och miljöcertifikat är idag mer regel än undantag. Ofta är det ISO 9001 och ISO 14001 som visas upp för kunderna. Men fordonsindustrin har satt en egen standard, ISO/TS 16949, som har snäppet högre krav i sin standard.

– Eftersom vi ville få större order från fordonsindustrin, valde vi att inleda ett omfattande kvalitets- och miljöarbete för att kunna bli TS-certifierade, berättar Helén Marklund på Tenhults Pressgjuteri . Nysatsningen har genomsyrat hela företaget, allt från produktionspersonal till ledningsgrupp och i januari i år genomfördes revisionen.

Ska sänka förbrukningen
Miljöfrågan är viktig och genom tydliga och konkreta mål vill Tenhults Pressgjuteri minska sin miljöpåverkan. Det handlar bland annat om att sänka el- och propanförbrukningen, och ett sätt att göra det är att minska antalet kassationer.

– Kvalitet och miljö hänger ihop. Kan vi minska antalet kassationer, minskar vi elförbrukningen och råvaruåtgången. Så på samma gång som vi ökar kvaliteten, stärker vi också vår egen konkurrenskraft.

Hur gör ni rent praktiskt för att minska kassationerna?


– Vi följer regelbundet upp de 20 största artiklarna som produceras. Så fort ett fel uppdagas, åtgärdas problemet. Självklart gjorde vi analyser förut också, men i och med att vi koncentrerar oss på de 20 största är det lättare att hålla fokus och snabbt korrigera misstag.

Nysatsningen på kvalitet och miljö har inte bara gett ett TS-certifikat, och därmed en entrébiljett till att få offerera nya kunder. Den har också skapat ett stort engagemang på företaget.

– Vi jobbar mer strukturerat idag och alla vet att allas insatser är viktiga för att förbättra oss.

Källa: Elmia Subcontractor

Om företaget
Tenhults Pressgjuteri konstruerar, producerar och levererar pressgjutna detaljer i aluminium och zink. Vi erbjuder kompletta lösningar och samarbetar vid behov med olika partnerföretag. En modern maskinutrustning och välutbildade medarbetare är en del i vårt framgångskoncept.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.266