23948sdkhjf

Satsning på elbilar i Västsverige

Innovatum Teknikpark vill satsa på en demonstrations- och utvecklingsplats för elbilar. Nu har fyra kommuner i området - Trollhättan, Uddevalla, Bengtsfors och Tanum - beviljat ekonomiskt stöd för projektet ska kunna genomföras. Målsättningen är att minst 600 000 elfordon ska finnas i Sverige år 2020.
Innovatum Teknikpark vill satsa på en demonstrations- och utvecklingsplats för elbilar . Nu har fyra kommuner i området - Trollhättan, Uddevalla, Bengtsfors och Tanum - beviljat ekonomiskt stöd för projektet ska kunna genomföras.

Elbilssatsningen är ett led i ett landsomfattande arbete där elbranschen och fordonsbranschen är engagerade. I samarbetet ingår den svenska elbranschens gemensamma organisationer Power Circle och Elforsk . Syftet är att skapa goda förutsättningar för den svenska elbilsmarknaden. Det gäller också att ge trovärdighet åt begreppet "Sverige som en ledande elbilsnation".

- Det är med stor glädje jag ser att även Västsverige kommer med i den här nationella satsningen, säger Christer Asplund, projektledare vid Power Circle.

Målsättningen är att minst 600 000 elfordon ska finnas i Sverige år 2020. För att nå dit måste man först utreda och skapa konkreta kunskaper om hur en framtida elbilsmarknad kan se ut. Flera frågeställningar ska besvaras, bland annat:

• Hur ska infrastrukturen byggas upp?
• Hur ser konsumtionsmönstren ut?
• Vilken roll får energibolagen?
• Hur påverkas nätet av fordonens laddning?
• Hur ser servicebehoven ut?

En demonstrations- och utvecklingsplats för elbilar i området kring de deltagande kommunerna och Västsverige hjälper till att besvara dessa frågor.

- Vi har utmärkta förutsättningar i vårt område för att vara med och genomföra en energiomställning, inte minst när det gäller kompetens och innovativa krafter. Här har Innovatum Teknikpark en mycket viktig samordnande funktion att fylla, säger Lillemor Lindberg, projektkoordinator vid Innovatum Teknikpark.

Flera liknande så kallade demoplatser är på gång eller har redan etablerats runt om i landet, bland annat i Gävle-Sandviken, Gotland och Kalmar. Siktet är inställt på att ett 50-tal demoplatser för elbilar ska finnas i Sverige till utgången av 2011.

Källa: Innovatum Teknikpark




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094