23948sdkhjf

Idag är det en ödesdag för Saab Automobile

I dag ska över 1 300 fordringsägare till Vänersbrogs tingsrätt för ett borgenärssammanträde. Mötet är avgörande för Saabs framtid som biltillverkare.
Dagens möte i Vänersborgs tingsrätt är en del av rekonstruktionsplanen för Saab Automobile, och på mötet ska fordringsägarna bestämma om de köper rekonstruktören Guy Lofalks framtidsplaner. Om inte – då kan det bli slutet för Saab som biltillverkare.

Saab Automobiles rekonstruktion inleddes den 20 februari, och nu en och en halv månad senare har man äntligen nått alla borgenärer. Bland de många fordringsägarna finns staten som har krav på 217 miljoner kronor. Men också ägaren General Motors finns bland fordringsägarna med krav på sex miljarder.

Eftersom borgenärerna är så många håller man mötet i kommunhuset sessionssal. Dessutom är intresset från både media och de Saabanställda naturligtvis stort.

Rekonstruktör Guy Lofalk uppges ha lämnat ett dokument till tingsrätten som visar att det finns fler än ett 20-tal aktiva intressenter till Saab i Trollhättan, och hans mål är att Saab ska bli självständigt. På dagens möte ska Guy Lofalk och Saabchefen Jan Åke Jonsson presentera rekonstruktionen och hur den fallit ut tills vidare. Härefter kan samtliga fordringsägare lämna sina synpunkter, och därmed antingen godkänna eller skrota rekonstruktionen.

Om bare en enda fordringsägare går emot så måste rätten avgöra om rekonstruktionen ska fortsätta eller avbrytas – så det är verkligen en ödesdag för Saab Automobile idag.

Källa: montoronline.se & Helsingborgs Dagblad



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11