23948sdkhjf

LKAB minskar produktionen ytterligare

LKAB förlänger det planerade sommarstoppet och tar två verk ur drift i ett helt år.
Den minskade efterfrågan på järnmalmsprodukter håller i sig. LKAB förlänger därför sitt planerade sommarstopp i gruvor och pelletsverk, samt tar två verk ur drift under ett år.

Under sommaren stoppar i princip hela järnmalmsproduktionen under åtta veckor, från den 22 juni till den 16 augusti. Endast pelletsverket i Svappavaara producerar. Därefter ställs Svappavaara samt pelletsverket MK3 i Malmberget av fram till halvårsskiftet 2010. Även gruvorna i Kiruna och Malmberget sänker produktionstakten till och med först halvåret 2010.

- Marknadsutvecklingen i Europa, där LKAB har de flesta av sina kunder, är fortsatt svag, säger vd Ola Johnsson. Vi parerar den låga efterfrågan för den period vi kan överblicka genom att minska på framförallt pelletstillverkningen.

En konsekvens av efterfrågeläget är att även kostnaderna måste minska kraftigt och personalstyrkan anpassas till den begränsade produktionen.

- Tillsammans ska vi hitta fram till de rätta lösningarna för företaget, kunderna, de anställda och våra partners. Jag hoppas vi ska klara den här perioden utan att behöva varsla personal, säger Ola Johnsson vidare. Men det är en sista utväg. När konjunkturen vänder behöver LKAB stå redo med god resursanvändning av personal, produktion och lager.

När brytningstakten i LKABs gruvor går ned påverkas även bolagets investeringsplaner.

- Behovet av nya huvudnivåer i gruvorna förskjuts framåt i tiden till följd av den långsammare produktionen. Exakt hur LKABs framtidsinvesteringar påverkas ser vi nu över, men långsiktigt är läget oförändrat. Världen kommer att behöva stål även i framtiden, och då ska LKAB stå redo att fortsätta leverera världens miljövänligaste järnmalmsprodukter, avslutar Ola Johnsson.

Källa: LKAB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094