23948sdkhjf

NIBE ökar på i Ryssland

NIBE Industrier AB har köpt ytterligare en bit av kakan i det ryska företaget CJSC EVAN.
NIBE Industrier AB har förvärvat ytterligare 24% i det ryska företaget CJSC EVAN, beläget i Nizjnij Novgorod 400 km öster om Moskva. EVAN ingår i affärsområdet NIBE Villavärme.

I december 2007 förvärvades 25% av aktierna, i april 2008 ytterligare 26% och tillsammans med dagens förvärvade 24% uppgår NIBEs ägarandel därmed till 75% . Resterande 25% kommer att förvärvas under första delen av 2011.

EVAN som har 150 anställda, har en årsomsättning på cirka 100 MSEK och ett rörelseresultat på drygt 20%. Företaget grundades 1996.

EVAN är marknadsledande i Ryssland på elpannor och större varmvattenberedare. Genom en väl utarbetad distribution med cirka 90 tätt knutna distributörer, når företaget hela den ryska marknaden.

- Att på allvar komma in på den stora och växande ryska marknaden är strategiskt helt riktigt för NIBE Villavärme. Förvärvsupplägget möjliggör också att vi tillsammans med de nuvarande ägarna kan fortsätta att utveckla bolaget som nu också blir plattformen för hela vårt varmvattenberedarprogram samt successivt också för våra värmepumpar, säger Gerteric Lindquist, NIBEs koncernchef.

I EVAN är såväl företagsledning som varumärke och organisation oförändrade och kommer också framgent att ledas av nuvarande VD:n.

Om företaget
NIBE Industrier AB med huvudkontor i Markaryd har i dagsläget 5 500 anställda och en årsomsättning på cirka på 5,8 miljarder kr. Bolaget är noterat på Stockholms Fondbörs sedan 1997.NIBE Industrier består av tre affärsområden; Element, Villavärme och Brasvärme som samtliga arbetar med utveckling, marknadsföring och produktion. Tillverkning sker i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Polen, Tjeckien, Italien, Spanien, Holland, England och Kina med följande produktsortimentet:
NIBE Element: komponenter och system för elektrisk uppvärmning, huvudsakligen rörelement och folieelement.
NIBE Villavärme: värmepumpar, varmvattenberedare, biobränsleprodukter och fjärrvärmeutrustning.
NIBE Brasvärme: brasvärmeprodukter och skorstenssystem under varumärkena Handöl, Contura, Cronspisen, Roslagsspisen, Nordpeis och Varde.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081