23948sdkhjf

Scania stabilt trots svåra tider

I årsredovisningen 2008 visar Scania det starkaste resultatet i företagets historia med en nettovinst på 8 890 miljoner kronor. Trots den finansiella krisen och försämrade konjunkturen är den långsiktade bilden positiv. Läs VD Leif Östlings kommentarer här!
Scania har precis presenterat sin årsredovisning för 2008 och VD Leif Östling berättar:

Efter flera år av stark global efterfrågan ser vi hur turbulensen inom det finansiella systemet slår igenom i den reala ekonomin med en lägre efterfrågan på bland annat investeringar för gods- och persontransporter. Vårt pågående arbete med effektivisering, omstrukturering, flexibilitet och en väl utvecklad serviceaffär gör att Scania kan klara nedgången väl och vara ännu bättre rustat inför nästa uppgång.

År 2008 visade Scania det starkaste resultatet i företagets historia med en nettovinst på 8 890 miljoner kronor och en avkastning på sysselsatt kapital på 43,1 procent . Samtidigt minskade orderingången med 46 procent med ett accelererande fall mot slutet av året, vilket ledde till att Scania drog ned produktionstakten kraftigt. Sedan mars 2008 är Volkswagen AG majoritetsägare i Scania. Volkswagen har varit Scanias huvudägare sedan 2000 och under hela den tiden stått bakom vår strategi.

Utsikter
Den finansiella krisen och försämrade konjunkturen har påverkat Scania. För att parera den snabba nedgången i efterfrågan som lett till ökade lager och försämrat kassaflöde, har vi sänkt produktionstakten kraftgit. Under 2009 kommer vi ytterligare fokusera på kassaflödet och bland annat senarelägga investeringar i maskiner och utvecklingsprojekt. Om den svaga efterfrågan fortsätter kommer det även fortsättningsvis att ha en negativ påverkan på företaget. Scania har genom sin teknik, effektivitet och flexibilitet de bästa förutsättningarna att hantera den besvärliga marknadssituation vi har framför oss.

På kort sikt råder det stor osäkerhet om efterfrågan, men på längre sikt är bilden klar. Det kommer att finnas god förutsättningar för ekonomisk tillväxt och ett ökande behov av transporter .
Därför kvarstår vara planer att kring mitten av nästa årtionde öka tillverkningskapaciteten till cirka 150 000 fordon i befintlig struktur och med oförändrad bemanning i produktionen.
Tyvärr har många medarbetare med visstidskontrakt fåt tlämna sina arbeten till följd av den lägre efterfrågan för närvarande. Min förhoppning är att de ska se Scania som en attraktiv arbetsgivare den dag vi åter börja anställa.
Jag vill rikta ett stort tack till våra medarbetare för en stark insats under det gångna året. Och ag vet att vi alla i Scania kommer att anstränga oss ännu mer under 2009.

Se hela årsredovisningen här.

Källa: Scania



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.129