23948sdkhjf

Nu får Saab klara lönerna själv

I morgon fredag är sista dagen den statliga lönegaratin tar ansvaret för lönekostnaderna hos Saab Automobile. Från och med måndag står de på egna ben – och det kostar!
Den 20 februari godkändes Saab Automobiles rekonstruktionsansökan av tingsrätten i Vänersborg. Läs mer här.

Lönegarantin gäller i en månad, det vill säga till och med i morgon fredag. Bara i februari låg utgifterna för löner och sociala utgifter på 145 miljoner kronor, som Länsstyrelsen i Västra Götaland betalat ut.

Saab Automobile kämpar fortfarande med rekonstruktion och letar efter en ny ägare. Hur de själv ska klara utgifterna som Länsstyrelsen hittills betalat är det ingen som vet. Men Gunilla Gustavs på Saabs produktkommunikation berättar för TT att företaget har pengar att röra sig med.

– Det har ingått i beräkningen att vi får ta över lönekostnaderna. Lönegarantin är ingen gåva, utan ett lån som ska betalas tillbaka, säger Gunilla Gustavs.

Men för att minska kostnaderna varslades 750 anställda om uppsägning den 12 mars. Läs mer här. Denna och nästa vecka står produktionen också stilla på fabriken tre dagar per vecka. Ett annat tilltag för att få in pengar är att försöka sälja alla de bilar som finns på lager efter att försäljningen har mer än halverats den senaste tiden.

Rekonstruktör Guy Lofalk berättar för Göteborgs-Posten att Saab har pengar att driva verksamheten till i sommar. Den 6 april ska han lägga fram räddningsplanen för Saab Automobile och han håller just nu på med att skapa ett säljbart bolag. Saab har tre nya modeller som är klara till "launch" och det är attraktivt för en köpare, säger Guy Lofalk.

Källa: Mentoronline & Göteborgs-Posten

Saab 9-3X

Saab 9-3X

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109