23948sdkhjf

Koenigsegg ökar försäljningen

Det finns en svensk biltillverkare som inte märker krisen. Trots att de superexklusiva sportbilarna kan kosta över tio miljoner kronor så har Koenigsegg ökat försäljningen. Njut ett ögonblick här...
Det startade 1995 då Christian von Koenigsegg utvecklade den först supersportbilen och den första prototypen var färdig 1996. Idag har företaget 47 anställda och bilarna byggs på den nedlagda flygflottiljen utanför Ängleholm.

2007 sålde Koenigsegg 13 bilar, och 2008 blev det 18. Det låter inte som mycket, men när varje bil kostar över tio miljoner kronor så blir det en del. Omsättningen förra året fördubblades till 98 miljoner kronor, och det blev då några miljoner i vinst efter tre års förluster.

- Världekonomin får gärna blir bättre, men det ligger utanför vår kontroll och därför är det inget att lägga ner energi på – vi bara kör på, säger Christian von Koenigsegg.

CCX

CCX



Många av köparna finns i arabstaterna och den röda CCX som ställdes ut i Genève ska till Mexico – den kostar en miljon EUR. Endast tre svenskar har en Koenigsegg.

Quant

Quant



Företaget har nu också för första gången byggt en elbil på uppdrag av ett annat företag. Den nya skapelsen heter Quant och har fönster som är täckta med solceller liksom karossen. Bilen ska kunna köra 50 mil på en laddning och det ska endast ta 20 minuter att ladda om. Toppfarten kommer att ligga på 275 km/timme.

Källa: Helsingborgs Dagblad & Koenigsegg.se




Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125