23948sdkhjf

Vindkraft kan bli miljardindustri

När en bransch går dåligt får man hitta på något nytt: Malmvagnstillverkaren Kiruna Wagon ägs av tre verkstadsföretag i Kiruna och nu hoppar de på vindkraftståget.
Det är ju medvind för vindkraften just nu, och den kan betyda många jobb i Kiruna framöver. Så resonerar produktionschef på Kiruna Wagon , Fredrik Kangas.

Som Metal Supply kunde rapportera den 9 mars, så har LKAB valt att lägga utveckling och tillverkning av de första vagnarna till Kirunagruvans nya huvudnivå hos ett företag i Kanada. Kiruna Wagon riskerar därmed att missa en miljardaffär. Men när en affär är osäker så får man hitta på något nytt.

Vindkraften är företagets framtidssatsning. Om man lyckas kan man nå en marknad på 200-300 vindkraftverk per år, och det är en miljardindustri som innebär en hel del arbetstillfällen.

Hundratals vindkraftverk kommer förmodligen att byggas upp i Norrbotten och Västerbotten inom en nära framtid, och det är bara närmarknaden. Kiruna Wagon har lärt sig bygga malmvagnar till LKAB och på samma sätt kan de lära sig att bygga vindkraftverk. Båda produkter är stora stålobjekt som ska kunna tåla att stå ute i 20-30 år, och det är en tekniknivå som Kiruna Wagon kan vara med och konkurrera på, enligt Fredrik Kangas.

Den första prototypen är på gång i verkstaden i Kiruna och tillverkningen görs i samarbete med ett företag i södra Sverige som står för detaljerna som inte är av stål.

Källa: SR Norrbotten

Kiruna Wagon

Kiruna Wagon



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078