23948sdkhjf

MultusMEMS - mikroutvecklare med framtidsplaner

MultusMEMS är ett nybildat Uppsalaföretag som har siktet inställt på expansion. De ska utveckla mycket små mikromekaniska ventiler och strömbrytare.
MultusMEMS är ett nybildat Uppsalaföretag som har siktet inställt på expansion. De ska utveckla mycket små mikromekaniska ventiler och strömbrytare.

Tekniken bygger på en liten motor som expanderar då man värmer den. När man slutar att tillföra värme återgår den till sitt ursprungliga läge. Genom deras nya uppfinning kan man styra motorn så att den stannar i olika positioner utan att använda någon energi i desssa. På så sätt kan MultusMEMS tillverka ventiler och strömbrytare som drar lite energi och är betydligt mindre jämfört med dagens teknik.

- Vi har sett att det finns ett tydligt behov för starka komponenter som kan hushålla med energi utan att ta allt för stor plats. Vi kan erbjuda sådana genom att anpassa och utveckla våra produkter helt enligt kundens önskemål, säger Marcus Lehto, VD.

Bolaget består idag av grundarna Roger Bodén och Marcus Lehto som båda är disputerade från Uppsala universitet. Med deras uppfinning i grunden har de nu tänkt kommersialisera små ventiler och andra miniatyriserade komponenter.

- Vår motor är oerhört stark och kräver ingen energi när den väl har stannats i ett visst läge. Det här är mycket ovanligt för miniatyriserade motorer. I flera produkter vill man öppna och stänga ventiler eller strömbrytare några få gånger över en längre tid, i dessa fall fungerar vår idé som bäst, förklarar Roger Bodén, teknisk chef.

Små mikromekaniska komponenter används allt oftare idag och de förekommer exempelvis i TV -apparater, bilar och bläckstråleskrivare. Orsaken till att man vill använda små komponenter är oftast att det kräver mindre resurser vid tillverkning och användning. Miniatyriseringen gör även att man kan öka antalet funktioner hos slutprodukten då varje enskild del tar mindre plats. Dessutom kan man i många fall öka prestandan genom att göra saker mindre.

Källa: MultusMems



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095