23948sdkhjf

Rototest storsatsar

I tider av global finansoro och lågkonjunktur råder det nästintill total brist på positiva signaler. I detta bistra affärsklimat väljer teknikföretaget Rototest att gå mot strömmen och storsatsa på marknadsutveckling.
När de flesta väljer att dra i handbromsen och varsla så tar Rototest det unika tillfället i akt och ser möjligheter att mer kostnadseffektivt utveckla och expandera sin närvaro på befintliga och nya marknader. Med sin mer än 20-åriga historia har Rototest upplevt både hög- och lågkonjunktur mer än en gång och även om denna lågkonjunktur inte väntas passera obemärkt, sitter företaget denna gång på flertalet trumfkort. Det menar företagets VD, Nils G Engström.

Under de gångna goda åren valde företaget att investera överskottet tillbaka i verksamheten och utveckla en ny testutrustningsplattform som medför stora kostnadseffektivitets- och produktivitetsfördelar för kunden. Det är lösningar baserade på denna plattform som nu lanseras på bred front i ett segment som endast lystrar till kostnadsreduktion och besparingar. Bilindustrin har haft mycket goda år men stigande bränslepriser har skapat ett tryck på nya gröna drivlinelösningar. Under detta tryck exploderade finanskrisen och bilföretagens likviditet blev lidande. Behovet av nya alternativa drivlinelösningar (hybrid/el) kvarstår men nu under epitetet kostnadsmedveten utveckling.

- Stora företag har en tendens att vara mer lyhörda och öppna för nya innovativa lösningar under finansiell press än när tiderna är goda. Det gör vårt produktprogram än mer intressant nu än under en högkonjunktur, säger Nils G Engström. Vårt koncept uppfyller alla upptänkliga tekniska krav men vi finns inte alltid med som alternativ vid alla investeringsbeslut. Orsaken är att industrins beslutsfattare inte känner till vår existens vilket vi nu tänker ändra på, forsätter Engström.

Företaget har nyligen säkrat ett mångmiljonengagemang från Almi för marknadsutveckling i form av ett lån. Motsvarande stöd har erhållits från Danske Bank i samarbete med Export Kredit Nämnden, EKN. Tillsammans med ett förväntat externt kapitaltillskott tar Rototest nu sikte på att mångfaldiga sina marknadsandelar. Främst i Europa och USA men i planerna finns även länder som Kina, Indien och Brasilien.

- Vi ser gärna att fler företag ser möjligheterna i kontrast till svårigheterna i nuvarande situation. Vi upplever ett större massmedialt fokus i Sverige på rådande kris och en större svensk skepsis än i andra Europeiska länder där vi oftare möter en optimism, avslutar Nils G Engström.

Källa: Rototest AB

Om företaget
Rototest AB tillverkar och säljer fordonstestsystem på en internationell marknad med tyngdpunkt på navkopplade fordonsdynamometrar. Tillämpningar återfinns främst inom området forskning och utveckling i bilindustrin men återfinns även inom kvalitetskontroll, racing och eftermarknad. Bolaget har sin tekniska och kommersiella verksamhet i Rönninge söder om Stockholm. Produktionen är koncentrerad till Sverige och sker med underleverantörer på lego. Rototest AB är ett onoterat privat aktiebolag med stabil aktieägarstruktur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.113