23948sdkhjf

SSAB: Bästa resultatet på 30 år trots kraftig avmattning

Resultatet för 2008 blev mycket starkt, det högsta någonsin i SSAB:s historia med ett rörelseresultat på 9 516 Mkr. Läs vd & koncernchef Olof Faxanders kommentarer här!
VD och koncernchef Olof Faxander kommenterar SSAB:s årsredovisning 2008:

2008 blev på många sätt ett omvälvande år för SSAB. Mest glädjande var förstås att vi återigen har kunnat leverera ett mycket gott resultat.
Mer bekymmersamt var den dramatiska nedgången i efterfrågan som vi fick uppleva mot slutet av året.

Resultatet för 2008 blev mycket starkt, det högsta någonsin i företagets historia med ett rörelseresultat på 9 516 Mkr .

Avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 17 procent . Det starka resultatet är en följd av att efterfrågeutvecklingen under det första halvåret och en bit in på hösten var mycket god. Vår fokusering på nischprodukter tillsammans med ett starkt bidrag från SSAB north America (före detta iPSCo) har också inverkat till det positiva resultatet.

Nischprodukter gör oss långsiktigt mindre känsliga för konjunktursvängningar än om vi enbart producerat standardstål. Genom försäljningen av iPSCo:s rörverksamhet stärktes vår finansiella ställning avsevärt.

Vi kunde minska skuldsättningen och vi nådde en kapitalstruktur som är närmare våra långsiktiga mål. Samtidigt har vi kvar de samordningsfördelar som identifierades vid förvärvet av iPSCo. Vi har nu en renodlad stålverksamhet i USA med två mycket moderna och konkurrenskraftiga anläggningar.

De dramatiskt ökade råvarupriserna under första halvåret lyckades vi hantera utan att det påverkade resultatutvecklingen.

Vinsten per aktie uppgick till 19,90 kronor . Styrelsen har beslutat föreslå en utdelning per aktie om 4 kronor, vilket är en sänkning med 1 kronor per aktie sedan i fjol. Antalet aktieägare i SSAB har kraftigt ökat under året och uppgår idag till cirka 62 000.

Se hela årsredovisningen här.

Källa: SSAB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.14