23948sdkhjf

Möjlighet att sänka lönen 20 procent

Teknikföretagen och IF Metall tecknade på måndagen ett avtal om att ge möjlighet till lokala överenskommelser om att sänka utgående lön och andra ersättningar med upp till 20 procent.
Under motsvarande tid kan företagen anordna kompetenshöjande utbildningar. För den händelse detta inte är möjligt, gäller arbetsbefrielse i motsvarande grad.

Detta är ett sätt för oss att försöka minska behovet av uppsägningar och samtidigt minska kostnadsbelastningen för företagen, säger Anders Narvinger, VD Teknikföretagen.

– Härigenom ges även möjlighet för företagen att snabbt agera i offensivt när marknadsförutsättningarna förbättras. Avsikten är att i samma anda som den gällande överenskommelsen om permitteringslön, underlätta för de lokala parterna träffa överenskommelser för att säkerställa verksamheten och att så långt möjligt undvika uppsägningar.

– För att stärka den framtida konkurrenskraften och medarbetarnas kompetens, anser vi att det är önskvärt att de lokala parterna, där så är möjligt, träffar överenskommelser om företagsintern utbildning eller andra aktiviteter att äga rum under den tid då arbete inte utförs, säger Anders Narvinger.

Källa: Teknikföretagen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094