23948sdkhjf

Försäljningsboom av småbilar

En ny tysk skrotpremie skapar väntelistor med förväntansfulla nya småbilsköpare. En rad bilmärken har haft rekordförsäljning efter nyår.
Volkswagen förväntar att försäljningen för perioden januari-februari kommer att landa på 120 000 bilar, och Opel sålde 40 000 under februari som blev den bästa månaden på fem år. Den rumänska biltillverkaren Dacia har fått öka produktionen för att följa med den tyska efterfrågen som har varit sex gånger större än normalt.

Enligt den tyska tidningen Spiegel är orsaken att den tyska regeringen har infört en skrotpremie till dem som skrotar sin gamla bensinslukare – förutsatt att de köper en ny och bränslesnålare bil. Den tyska miljöpremien är på 2 500 euro, vilket motsvarar ungefär 27 000 kronor.

De bilar som har sålts mest är små och billigare modeller så som VW Polo, Dacia Sandero och Opel Corsa. Dessa modeller är till och med så populära att det är månadslånga väntelistor på dem.

Samtidigt ser man en dramatisk minskning i försäljningen av stora bilar så som Mercedes, BMW, Porsche och Audi.

Bil Sweden har redan uttryckt önskan om en svensk skrotpremie på 8 000 kronor för att få bort de värsta bilarna i trafiken.

EU-kommissionen har fått i uppdrag att ta fram ett förslag om skrotningspremier, som avser hela EU.

Källa: Ingeniören (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111