23948sdkhjf

Senaste nytt om GM och Chysler

Nyheter direkt från USA: GM och Chrysler har lagt fram en plan som innebär att de söker lån på 30 miljarder USD och skär bort 47 000 jobb under detta året. Läs mer om den nya GM planen och Saab:s framtid här!
GM:s styrelsesordförande och CEO Rick Wagoner avslöjar detaljerna i reorganisationspalnen i dag.

GM behöver minst 2 miljarder USD innan mars för att kunna undvika konkurs, utöver lånet på 13,4 miljarder som de redan fått. I april behöver de ytterligare 2,6 miljarder, och senare 7,5 om den amerikanska marknaden inte vänder uppåt. Totalt kan det kosta upp till 30 miljarder USD i statlig hjälp att hålla koncernen flytande.

Chrysler ber om ytterligare lån på 7 miljarder USD förutom lånet på 4 miljarder som de redan fått.

Utan stöd från Obamas regering kommer de båda biljättarna att kollapsa i slutet av mars.

GM:s styrelsesordförande och CEO Rick Wagoner uttalar att koncernen står inför en stor uppgift men han är säker på att planen kommer att göra GM koncernen både hållbar och lönsam.

De två biltillverkarna ska tillsammans skära bort 47 000 jobb under detta året – 20 000 amerikanska jobb och 14 amerikanska fabriker ska läggas ner innan 2012.

Den nya planen är mycket mer aggressiv än tidigare planer – det är nödvändigt, säger Wagoner. GM måste bli lönsamt inom 24 månader, annars väntar konkurs och en reetablering av koncernen som skulle kosta 100 miljader USD.

Innan slutet av mars ska GM besluta hur de ska bli av med Hummer, och förhandligar om Saab Automobile AB pågår med den svenska regeringen . GM har föreslagit att Saab tas ut ur GM koncernen och blir ett självständigt bolag redan den 1 januari 2010 . GM hoppas att ett avtal med den svenska regeringer kan resultera i att Saab Automobile AB kan söka om reorganisation redan i denna månad, enligt den mer än 100 sidor tjocka planen från GM.

Källa: Detroit Free Press

Den svenska regeringen håller presskonferens kl. 11.00 idag angående Saab .

Maud Olofsson och statssekreterare Jöran Hägglund kommer att kommentera planerna som GM presenterade för den amerikanska kongressen i natt.

Tid: Onsdagen 18 februari, klockan 11.00
Plats: Bella Venezia, Rosenbad 4, Stockholm
Presskonferensen direktsänds på www.regeringen.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.049