23948sdkhjf

Ny stor aktör inom vindkraft

HS Kraft i storaffär med schweiziska EGL - säkrar utveckling av södra Sveriges största vindkraftsutbyggnad.
Vindkraftbolaget HS Kraft, med bas i Malmö, har idag ingått ett avtal med det schweiziska elhandelsbolaget EGL (Elektrizitäts-Gesellschaft Laufenburg AG).

Avtalet säkerställer byggnationen av de tjugo vindkraftprojekt som är planerade. Totalt planeras 226 nya vindkraftverk att byggas i Skåne och Småland fram till 2014, vilket motsvarar en kapacitet på 1,3 TWh årligen. Genom avtalet blir EGL majoritetsägare i HS Kraft, med 51,6 % av aktierna.

- Det känns fantastiskt tillfredsställande att vi nu kan genomföra de projekt vi har planerat för under en längre tid i södra Sverige, säger Magnus Grill VD på HS Kraft.

HS Kraft utvecklar idag tjugo vindkraftsprojekt i södra Sverige. Räknat i kapacitet kommer de 226 vindkraftverken när de är klara att tillföra 1,3 TWh, vilket motsvarar den totala vindkraftsproduktionen i Sverige (2007). Samtliga HS Krafts projekt samägs i partnerskap med markägaren och präglas av att de är placerade på stora markområden med väl tilltagna avstånd till bostäder och tillgång till unik vindenergipotential.

EGL är ett energihandelsbolag och ingår i schweiziska Axpo Group, som är en av Schweiz' största energileverantörer. EGL är noterat på SIX Swiss Exchange sedan 1958 och har cirka 700 anställda och finns idag på samtliga dynamiska energimarknader i Europa. I Norden finns EGL representerat genom EGL Nordic AS i Oslo, Norge och EGL Sverige AB i Malmö, Sverige.

- Vår investering i HS Kraft ger oss tillgång till en attraktiv portfölj av vindkraftsprojekt och ligger helt i linje med vår affärsstrategi att investera i förnybar energi för elproduktion i olika europeiska länder, säger Hans Schultz, VD på EGL.

Källa: HS Kraft
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093