23948sdkhjf

Mer etanol i bensinen

Frankrike blir första EU-land som inför E10 som ett separat drivmedel för personbilar – en inblandning av 10 procent etanol i bensinen. ”Det är en kraftfull signal till alla EU-länder att öka användningen av etanol”, säger Anders Fredriksson, vice VD i Sekab BioFuels & Chemicals.”
Frankrike blir första EU-land som inför E10 som ett separat drivmedel för personbilar – en inblandning av 10 procent etanol i bensinen. Samtidigt fortsätter utbyggnaden av tankställen för E85.

Både E10 och E85 krävs enligt regeringen för att Frankrike skall klara EU-kravet på att 6,25 procent av energin för drivmedel i transportsektorn skall vara förnybara redan om sex år och nå 10 procent 2020.

Kraftfull signal
”Det är en kraftfull signal till alla EU-länder att öka användningen av etanol”, säger Anders Fredriksson, vice VD i Sekab BioFuels & Chemicals. ”Etanol är det enda icke-fossila drivmedel som inom den här tidsramen finns tillgängligt i stora volymer och kan distribueras”.

Sekab gör bedömningen att det franska beslutet ger företaget goda möjligheter att sälja sin verifierat hållbara etanol i stora volymer – det enda kvalitetssäkrade förnybara alternativet som finns tillgänglig på marknaden. Fler länder väntas snabbt följa Frankrikes exempel och användningen av förnybara drivmedel kan därmed öka snabbt i Europa.

Ersätter 98-oktanig
I Frankrike avses pumparna för 98-oktaning bensin initialt att användas till E10. Ändringen inleds redan den 1 april. Vi slutet av året beräknas 75 procent av de franska tankställena sälja E10.

60 procent av den franska bilparken – bilar sålda år 2000 och senare – kan med biltillverkarnas officiella rekommendation köras på E10.

Källa: SEKAB

Om företaget
SEKAB är ledande europeisk leverantör av förnybara drivmedel. Bolaget fokuserar på att utveckla marknaden för bioetanol i Nordeuropa samt uppbyggnad och drift av storskaliga etanolproduktionsanläggningar. SEKAB är dessutom världsledande inom utveckling av teknologi och produktionsprocesser för etanol ur cellulosa med en pilotanläggning i drift sedan 2004. SEKAB är ett av de bolag som är bäst positionerade i Europa för att möta den globala utmaningen att minska oljeberoende och fossila koldioxidutsläpp inom transportsektorn. Huvudkontor och pilotanläggning finns i Örnsköldsvik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078