23948sdkhjf

ABB: Starka verksamhetsresultat

Rekordhöga intäkter, EBIT och kassaflöde från rörelsen för helåret 2008: Men ”utsikterna för 2009 är fortfarande osäkra”, säger Joe Hogan, koncernchef för ABB.
”Vi vidtar nu åtgärder för att säkerställa att vi fortsatt är konkurrenskraftiga oavsett hur marknaden utvecklas.”

Starka verksamhetsresultat på utmanande marknad

• Rekordhöga intäkter, EBIT och kassaflöde från rörelsen för helåret 2008
• EBIT och nettovinsten betydligt lägre för fjärde kvartalet till följd av tidigare aviserade avsättningar
• Minskad orderingång under fjärde kvartalet främst till följd av färre stora projekt
• Sparprogram infört för att minska kostnaderna med 1,3 miljarder dollar till 2010
• Styrelsen föreslår oförändrad utdelning med 0,48 CHF per aktie

ABB rapporterade starka resultat från rörelsen för fjärde kvartalet till följd av kraftigt ökade intäkter och stabilt kassaflöde , trots en svår global marknadssituation som påverkade orderingången. Resultatet före räntenetto och skatter (EBIT) samt nettovinsten för kvartalet minskade till följd av tidigare aviserade avsättningar, men för helåret nådde EBIT ändå rekordhöga 4,6 miljarder dollar .

Orderingången minskade 19 procent under fjärde kvartalet (lokala valutor: 11 procent) till 7,2 miljarder dollar, främst som ett resultat av lägre orderingång avseende stora nya projekt inom kraftinfrastruktur, särskilt på tillväxtmarknader, samt minskade investeringar i ny industriell kapacitet. Orderingången avseende uppgradering av kraftnät och ersättning av kraftutrustning fortsatte uppåt på mogna marknader. Efterfrågan på energieffektiv teknik ökade också.

Intäkterna steg 5 procent (lokala valutor: 15 procent) till 9,1 miljarder dollar till följd av fortsatt framgångsrikt genomförande av orderstocken, utan några betydande tillbakadragna order.

EBIT under kvartalet uppgick till 459 miljoner dollar, en minskning med 60 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Inkluderat i EBIT är avsättningar på runt 870 miljoner dollar, relaterade till pågående undersökningar gällande efterlevnad, en mervärdesskattekostnad och kostnader relaterade till omstrukturering. Nettovinsten för fjärde kvartalet uppgick till 213 miljoner dollar. Nettovinsten för helåret var 3,1 miljarder dollar.

Kassaflödet från rörelsen var 1,4 miljarder dollar för kvartalet och nådde rekordhöga 4 miljarder dollar för helåret, medan fritt kassaflöde för helåret uppgick till 2,9 miljarder dollar.

”Vår starka tillväxt av intäkter och kassaflöde i kvartalet visar på den underliggande operativa styrkan i vårt företag”, säger Joe Hogan, koncernchef för ABB. ”Orderingången minskade till följd av att kunder sköt upp projekt eller drog ned investeringar. Men de långsiktiga drivkrafterna för vår verksamhet - att öka energieffektivitet, säkra tillförlitlig elkraft och förbättra industriell produktivitet - har inte ändrats.”

”Utsikterna för 2009 är fortfarande osäkra”, säger Hogan. ”Vi vidtar nu åtgärder för att säkerställa att vi fortsatt är konkurrenskraftiga oavsett hur marknaden utvecklas. Med vår ledande marknadsställning och teknik, i kombination med en flexibel global produktion, avser vi komma ut ur den här lågkonjunkturen ännu starkare och vi står fast vid våra mål för 2011.”

Källa ABB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111