23948sdkhjf

Amec har växtvärk

Också i Storbritannien finns det företag som går bra. Energi- och teknikföretaget Amec är ett stort, internationellt företag med 23 000 anställda – men fler behövs. Direktören är i övrigt svensk.
VD för Amec är svenska Samir Brikho, som har haft tjänsten sedan 2006. Han är född i Libanon men han har levt länge i Sverige och utbildade sig också här, och han har bl.a. suttit i ABB:s koncernledning. Amec:s aktier sköt i höjden under hans första år som vd och företaget tillhör nu FTSE 100-listan – de mest omsatta aktierna på Londonbörsen.

Amec sysslar med projekt som rör olja, gas, vindkraft, vågkraft och kärnkraft. Företaget har exempelvis fått i uppdrag att sanera kärnkraftsanläggningen Sellafield i norra England.

Samir Brikho berättar att Amec har klarat sig bra trots den globala lågkonjunkturen. Lönsamheten har inte ökat under 2008, men orderingången för olje- och gasindustrin har ökat med 40 procent. Han berättar att medan många andra företag kämpar för att kunna behålla sin personal så är det tvärt om för Amec. Företaget har omkring 23 000 anställda men söker fortfarande efter kvalificerad personal.

Vid frågan när lågkonjunkturen slutar svarar Samir Brikho: – Jag tror att USA-marknaden kommer att återhämta sig betydligt snabbare än den europeiska marknaden. Alla försöker att jobba hårt för att komma med olika räddningspaket och stimulanspaket för samhället och ekonomin för att komma ur det här under 2009, och börja med en tillväxt vidare för 2009.

Källa: SR Ekot

Om företaget
Amec har en omsättning på över 2,3 miljarder GBP och betydande affärsenheter i Storbritannien och Amerika. Företaget har kunder over hela världen, från Alaska till Australien, och sysselsätter omkring 23 000 personer i fler än 30 länder. Personalstyrkan speglar alla yrkesområden – forskare, miljökonsulenter, ingenjörer och projektledare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079