23948sdkhjf

Mitsubishis el-bil kommer till Sverige i april

Mitsubishi kan nu avslöja att redan i april kommer Mitsubishis el-bil i MiEV till Sverige för visning och testkörning.
Thomas Holm, VD på Mitsubishi Motors säger: "Vi är mycket stolta över att vi har fått möjligheten att få i MiEV till Sverige då det finns ett stort intresse och efterfrågan av el-bilar på den svenska marknaden. Bara ryktet om att vi kommer att få tillgång till en el-bil som går att köra och bruka redan nu, har resulterat i ett antal intressanta samarbetsprojekt som är på gång".

"iMiEV" är med sina knappt 3,5 meter en mindre 4-sitsig modell. Det är en 100% elbil som drivs av lithium-jon batterier och har en räckvidd på ca 16 mil. Bilen laddas fullt efter ca 6 timmar via vårt normala elnät, men möjligheten finns även att snabbladda den på ca 40 minuter med ett snabbladdande aggregat.

Accelerationen är 30% snabbare än hos en konventionell normalbil i körning i 40-60 km/h, eftersom det är fullt vridmoment från start. Ljudnivån är mycket låg, nästan obefintlig liksom driftskostnaden som är ca 1 kr/mil då bilen förbrukar ca 1 kWh/mil.

Bilen kommer att ha försäljningspremiär i Japan under 2009 och beräknas komma till Sverige och Europa för försäljning under 2010.

Mitsubishi har tillsammans med Yasa Corporation startat en egen produktionsenhet där lithium-jon batterierna tillverkas. Batteriets placering gör att tyngdpunkten är mycket låg och bidrar till bra vägegenskaper. Livslängden på batterierna är garanterade till 10 år eller 15.000 mil.

Fakta om i MiEV

Längd: 3,40 m
Vikt: 1080 kg
Antal personer: 4
Max fart: 130 km/h
Räckvidd: 160 km
Effekt: 47 kW/64hk
Batteri: Lithium-jon
Vridmoment: 180 Nm

Källa: Mitsubishi Motors Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.096