23948sdkhjf

Nederman är branschens internationellt sett mest välkända märke.

AB Ph Nederman grundades 1944 av Philip Nederman i Helsingborg. Redan från starten producerade företaget fläktar och rullar. Produkter som ger bättre luft och en säkrare arbetsplats. Nederman var tidigt ute med miljöprodukter även om man inte pratade i dom termerna på den tiden.
Idag är Nederman ett publikt företag på OMX Stockholmsbörsen sedan maj 2007. Nederman är ett miljöteknikbolag som utvecklar, producerar och marknadsför produkter och system för en ren, miljövänlig och säker arbetsplats.

Företaget omsätter drygt 1 miljard och har ca 700 anställda varav merparten utanför Sverige. Koncernen har egna säljbolag i 25 länder och samarbetar med distributörer på ytterligare ett 25-tal. Huvudkontoret finns i Helsingborg.

Företaget har en mycket kostnadseffektiv produktion och logistik. All produktion sker hos väl utvalda leverantörer både i Sverige och andra länder. Nederman tar fram och äger verktygen som leverantörerna använder för produktionen. Förutom enheten i Helsingborg finns två satellitenheter – Kanada och i Shanghai. Dessa enheter ska snabbare och effektivare kunna serva marknaderna i Nordamerika och i Sydostasien samt Nya Zeeland och Australien. Enheten i Shanghai invigdes i juni 2008. Dessutom finns en tillverkning i Töredal, specialiserad på produktion av högvakuum produkter samt en anläggning i Arboga. Under 2008 förvärvades Arboga-Darenth vars produkter och system nu bildat ett nytt applikationsområde tillsammans med system från Nederman – ”Machining”. De applikationsområden som Nederman främst fokuserar på, förutom Machining är Welding, VRS (fordonsverkstäder), Utryckningsanstalter samt Kompositbearbetande industri. Andra områden är exempelvis livsmedels-, kemi-, och pharmaindustri

Nedermans Affärsidé

Koncernen ska, genom högkvalitativa och kundanpassade produkter och system möta de ökande globala miljökraven på en god arbetsplats och en effektivare och säkrare produktion inom såväl traditionella som nya industribranscher.

Nedermans lösningar ger kunden:
• Renare, säkrare och attraktivare arbetsmiljö
• Effektivare produktion med färre driftstörningar
• Bättre energiutnyttjande
• Lönsam och miljövänlig återvinning av restprodukter
• Högre kvalitet på slutprodukter
• Förbättrad miljöimage och ökad konkurrenskraft

Tillväxt och konkurrenter

Idag är Nederman en världsledande aktör inom arbetsmiljöområdet. Företagets mål är att med en stark global marknadsposition som bas fortsätta att driva utvecklingen mot hälsosammare arbets- och produktionsmiljöer. Företaget har följande mål för tillväxt:

• Expansion mot nya industribranscher
• Expansion i värdekedjan genom ökad systemförsäljning direkt mot slutkund, samt genom en ökad andel eftermarknadsförsäljning
• Expansion geografiskt på främst tillväxtmarknad

Nederman har en stark global marknadsposition i en fragmenterad bransch. Konkurrenterna är ofta
lokala eller regionala.

Nederman erbjuder marknaden ett brett sortiment av både hög- och lågvakuum-system för infångning av damm, svetsrök och andra partiklar, system för infångning avgaser för fordonsverkstäder, biltillverkare, utryckningsstationer och bilbesiktningsanläggningar, system för rationell hantering av smörjmedel etc (2007 förvärvades Leda i Belgien och under 2008 Assa-lub Sverige som båda har lång erfarenhet av denna typ av system). Med förvärvet av Arboga-Darenth har vi även system för återvinning av skärvätskor samt effektiv och miljövänlig hantering och brikettering av metallspån.

Konkurrenterna däremot verkar oftast enbart inom ett eller ett par av dessa områden.

Källa: AB Ph Nederman

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079