23948sdkhjf

Nordic Wear Parts har uppfunnit ett patenterat kedjehjul

Uppfinningen ska innebära förenklat underhåll, kostnadsbesparingar och bättre ekonomi.
Kompanjonerna Nicklas Jadinge och Niclas Granström har uppfunnit ett nytt patenterat kedjehjul som förenklar underhåll, höjer säkerheten och förbättrar arbetsmiljön. Det rapporterar Almi Nord.

– Jag har burit på idén i sju år, säger Nicklas Jadinge.

Företaget Nordic Wear Parts, NWP, startades i juli 2015. Bolaget är baserat i Öjebyn i Piteå.

Uppfinningen är numera patenterad och är ett transportkedjehjul med utbytbara tandluckor. Något som ska innebära stora fördelar i många avseenden.

– I stället för att som förr tvingas montera loss hela hjulet kan slitna tandluckor bytas ut utan att varken kedja eller nav behöver demonteras, säger Nicklas Jadinge.

Det förenklar underhållet vilket innebär stora tids- och kostnadsbesparingar när transportkedjehjul och rullkedjehjul ska servas. Dessutom förbättras ergonomin. Säkerheten blir också bättre.

Nordic Wear Parts har redan levererat ett antal av sina patenterade kedjehjul främst inom pappersindustrin och till energiverk. Men det finns fler industrier där NWP:s kedjehjul lämpar sig bra.

– Intresset finns när vi presenterar vår uppfinning. Vi både hoppas och tror på god försäljning. Först i Sverige men siktar även på export inom två år, säger Nicklas Jadinge.

Både tandluckor och kropp tillverkas helt efter kundens specifikationer i olika material efter behov.

NWP har även annan verksamhet. I väntan på att patentet skulle gå igenom har bolaget framförallt ägnat sig åt legotillverkning till både företags- och privatkunder.

– Vi har stor vana av legotillverkning i de flesta material och former, allt ifrån plast till härdat stål, och kan även erbjuda helhetslösningar gällande utveckling, tillverkning och montage, säger Nicklas Jadinge.

Exempel på utförda arbeten är allt från prototyper, stag och design-detaljer till tillverkning av drivaxlar och planing av toppar. 

– Hösten har vi i princip haft fullt upp hela tiden, säger Jadinge, något som resulterat i att NWP anställt ytterligare en person.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078