23948sdkhjf

Ökad produktivitet stärker underleverantörer

Svenska underleverantörer är bra på flexibilitet men sämre på effektivitet.
Detta gör att många företag riskerar att få problem när konkurrensen ökar i spåren av finanskrisen. Det finns stora möjligheter att utnyttja produktionspotentialerna bättre, visar en studie som Nutek genomfört i samarbete med IMIT vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Rapporten bygger på en studie av 30 underleverantörer till svensk fordonsindustri. Studien visar att svenska företag är särskilt skickliga på att snabbt sätta igång en produktion och kunna leverera. Men, företagen är betydligt sämre på att öka produktiviteten.

Enligt rapportförfattarna, professor Anders Kinnander och docent Peter Almström vid Chalmers Tekniska Högskola, beror det bland annat på att standardiserat jobb i hög grad strider mot de svenska arbetslivsidealen.

För att utnyttja produktionspotentialen bättre krävs standardiserade arbetsuppgifter och en omsorgsfull mätning av produktionstider. Samhället bör ställa upp med produktionsutbildningar på alla nivåer och stödja underleverantörerna genom exempelvis forsknings- och utvecklingsprogram.

- Kan svenska företag både vara bra på att snabbt komma i gång med ny produktion och nå ett högt resursutnyttjande kommer den svenska underleverantörsindustrin att nå världsklass. Det finns goda förutsättningar för detta, säger Staffan Larsson, utvecklingschef på Nutek.

Ytterligare information:
Staffan Larsson, utvecklingschef Nutek, 08-681 66 08
Anders Kinnander, professor Chalmers Tekniska Högskola, 031- 772 58 28
Peter Almström, docent Chalmers Tekniska Högskola, 031- 772 12 83


Källa: Pressmeddelande från Nutek

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078