23948sdkhjf

Maskintillverkaren från Skellefteå får finsk order

Kunden ökar den totala kapaciteten till 370.000 kubikmeter per år.
Det finska skogsbolaget UPM investerar i en kanaltork från den Skellefteåbaserade maskintillverkaren Valutec till sitt sågverk i Korkeakoski. I och med investeringen ökar sågverket sin totala kapacitet till cirka 370.000 kubikmeter per år. Det framgår av ett pressmeddelande.

Hur mycket är ordern värd?

– Tyvärr är kunden inte villig att tillkännage hur mycket affären är värd, uppger Valutecs Finlandschef Mikko Pitkänen för Metal Supply.

Valutec är en privatägd svensk koncern. Bolaget är en av Europas ledande leverantörer av virkestorkar och omsätter cirka 250 miljoner kronor per år.

– UPM är kända för sin goda produktkvalitet. Därför känns det extra kul att de väljer oss, då vi alltid sätter kvaliteten i första hand, säger Mikko Pitkänen.

UPM Timber är en nordisk trävaruproducent med fyra sågverk i Finland som tillsammans har en årlig produktionskapacitet på över 1,5 miljoner kubikmeter. Sågverket i Korkeakoski startades 1960 och har i dag cirka 70 anställda. Huvudprodukten är furuträvaror till snickeriindustrin.

Kanaltorken, som är av typen OTC, är dimensionerad för en årskapacitet på cirka 38.000 kubikmeter. Den är utrustad med automatisk energimätning, tryckramar och Valutecs styrsystem Valmatics.

Torken, som både designas och produceras i Finland, kommer att användas för att torka sidobräder i furu till en målfuktkvot av 18 procent. I och med investeringen har Korkeakoski nu 19 kanaltorkar vid sin anläggning.

I leveransen ingår även 400 virkesvagnar då UPM Korkeakoski väljer att gå över till vagnsmatning via rullbana för samtliga befintliga kanaltorkar vid anläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.073