23948sdkhjf

Sämre än väntat för ståljätte

Förväntningarna var höga när ståljätten Posco på torsdagen redovisade fjärde kvartalets resultat.
Ståljätten Posco kunde i september 2008 skryta med en vinstökning på 34 procent och en stålproduktion som ökade till 8,4 miljoner ton i andra kvartalet. Därför var förväntningarna höga när bolaget på torsdagen redovisade fjärde kvartalets resultat.

Även om kvartalssiffrorna för fjärde kvartalet 2008 visade en ökning på 1 procent jämfört med i fjol, så låg resultatet långt under marknadens förväntningar.

Nettoresultatet låg på 721 miljarder won*, men marknaden hade förväntat ett resultat omkring 975 miljarder won. Siffrorna enligt Dow Jones Newswires.

Posco har dessutom sänkt sitt produktionsmål för 2009 till 29-32 miljoner ton stål. Detta ska jämföras med en produktion på 33,1 miljoner ton under 2008. Ovanstående enligt Euroinvestor.

Poscos generella framgångar på stålmarknaden beror till stor del på en ny teknik som gör att ståljätten kan använda billigare kvalitetet av kol och järnmalm.

Hemligheten kallas Finexprocessen och tekniken har utvecklats i ett samarbete mellan Posco och Siemens. Tekniken är en variant av Corex som redan används i Sydafrika och Kina. Gas från stålproduktionen används för att producera elektricitet. Totalt ger Finex-tekniken en produktionskostnad som ligger 15 procent lägre än vid gängse tekniker, enligt Bloomberg News.

*) Sydkoreansk won med valutakoden KRW.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109