23948sdkhjf

Vestas vinner stort på stödåtgärder

Vestas blir en de stora vinnarna när regeringar över hela världen genomför stimulansåtgärder för att värma upp den frusna världsekonomin.
Vestas är med sitt stora investeringsprogram för 2009 klara att ta emot ett stigande antal order i 2010.

Den kommande amerikanska presidenten Barack Obamas uttalanden ger vindenergisektorn anledning att känna optimism. Obama har sagt att han kommer att fördubbla produktionen av alternativ energi på bara tre år. Om solenergin håller fast i sin rekordväxt på 40 procent i 2008 så skulle det betyda att det finns plats för en ökning av vindturbinmarknaden i USA på minst 30 procent från 2009 – 2011.
Eftersom vindenergi är sju gånger billigare än solenergi så förväntar finanshuset ING att vindkraftsindustrin har mest att vinna på de amerikanska planerna.

Samtidigt bekräftar Vestas och Gamesas rapporter om stora order från Kina att den kinesiska marknaden fortfarande har ambitiösa mål för förnybar energi.

ING tror inte att dessa planer kommer att påverka industrin märkbart i 2009, men att de kommer att få effekt i 2010.

Speciellt Vestas anses vara ett riktigt bra köp om man vill investera i aktier. Vestas orderböcker är redan nästan fulla – de har redan 78 procent av den förväntade försäljningen för 2009 i order. Vestas orderbok värderas dessutom som säkrare än konkurrenternas eftersom orderna är geografiskt mycket spridda och baserar sig på flera olika kunder.

Vestas jobbar också på ett investeringsprogram som ska få kapaciteten upp på 10 000 MW i 2010, vilket gör att bolaget på allvar kan sätta turbo på utvecklingen när orderna från stimulanspaketen börjar dyka upp.

Källa: Euroinvestor
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.766