23948sdkhjf

Säljstart för en bränsleeffektivare och ännu säkrare Toyota Avensis

I helgen 17-18 januari premiärvisas den nya, tredje generationen Toyota Avensis hos de svenska Toyota-handlarna.
Jämfört med den förra generationen är det en helt ny bil, med starkare och mer bränsleeffektiva motorer, ökad komfort, mer körglädje och ytterligare höjd säkerhet.

Den förra generationen Toyota Avensis kom 2003 och blev då den första bilmodellen som fick betyget fem stjärnor i Euro NCAPs nya krocktest. Våren 2008 utsågs Avensis dessutom till den säkraste bilmodellen i Folksams undersökning, som grundar sig på verkliga olyckor på de svenska vägarna.

Nya Avensis höjer säkerheten ytterligare en nivå. Dels är själva grundkonstruktionen ytterligare utvecklad, dels har Avensis fått fler avancerade säkerhetssystem.

Vehicle Stability Control (VSC+) med styrassistans är ett system som förutom antisladd­funktionen också hjälper till att styra bilen rätt om den börjar tappa väggreppet och under- eller överstyr. Med bi-xenonljus ingår också Adaptive Front Light System (AFS), som känner av bilens hastighet och styrutslag och riktar halv- och helljus rätt i kurvorna. En liten men viktig detalj är också nödbromsljuset, som börjar blinka om föraren panikbromsar för att varna bakomvarande bilar och minska risken för påkörning bakifrån.

Vissa utföranden har det avancerade Pre-Crash Safety System (PCS). Systemet känner av om bilen är på väg att krocka och spänner då åt bilbältena samt bromsar fullt för att minska krockvåldet. I detta utförande finns också aktiv fartkontroll samt system som varnar föraren om bilen oavsiktligt är på väg att lämna körfältet med både en ljudsignal och en korrigerande rattrörelse.

- Vi förväntar oss inget annat än att den senaste generationen Avensis får högsta betyg - fem stjärnor - i det nya, ännu strängare krocktest som Euro NCAP börjar tillämpa i år, säger Hans-Eric Almebäck, vd för Toyota Sweden.

Nya Avensis kommer med två vidareutvecklade bensinmotorer på 1,8 och 2,0 liter, med 147 resp 152 hästkrafter. Motorerna har Toyotas nya ventilstyrningsteknik Valvematic, som sänker CO2-utsläppen med mellan 10 och 26 procent, beroende på modell.

Som alternativ till bensinmotorerna finns även tre dieselmotorer på 126, 150 och 177 hästkrafter. En nyhet är att Avensis med 150-hästarsmotorn också kan fås med en sexväxlad automatlåda.

Nya Avensis kommer i både sedan- och kombiutförande. De har båda ett svepande men samtidigt kraftfullt linjespel. Jämfört med den förra generationen är de nya Avensis-modellerna 50 mm längre och 50 mm bredare. Luftmotståndet är låga 0,28 i sedanutförandet och 0,29 för kombin.

Jämfört med förra generationen har nya Avensis blivit betydligt tystare. Ljudnivån har sänkts med hela 5 dB(A), vilket gör modellen till en av de tystaste bilarna i sin klass.

Den nya Avensis-generationen är utvecklad och tillverkad i Europa för den europeiska marknaden - från de första skisserna på Toyotas designcenter ED2 i södra Frankrike till produktionen i brittiska Burnaston.

Källa: Toyota
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094