23948sdkhjf

Ökad begagnatförsäljning inom bilhandeln i december

Bilhandelns försäljning av begagnade bilar gick mot strömmen och ökade i december.
Det är naturligtvis för tidigt att tala om någon "vändpunkt" för bilhandeln, men i dessa tider då det mesta handlar om det ansträngda läget inom bilbranschen så är det ändå en positiv nyhet, säger Tomas Ulander, bilhandelsansvarig på MRF, Motorbranschens Riksförbund.

Som vi ser i siffrorna så är det flera av de bästsäljande modellerna och bland annat flera Volvomodeller som fått ett litet uppsving under december.

Den totala begagnatförsäljningen av bilar upp till 10 år gamla, sjönk med 6 % i december, att jämföra med nybilsförsäljningen som sjönk med 45 %. I december 2008 såldes 31 543 begagnade bilar jämfört med 33 515 bilar för år 2007. Sammantaget för hela året har begagnatförsäljningen minskat med drygt 9 %, från 565 872 bilar (2007) till 512 594 (2008).

Samtliga län har fått vidkännas minskad begagnatförsäljning. Den generella bilden är att södra delen av landet fått en något större minskning än den norra. Procentuellt sett störst minskning har skett i Blekinge, Jönköping och Halland. De län som stått emot bäst är Norrbotten, Gotland och Stockholm.

Av de olika säljkanalerna har bilhandeln klarat sig bäst, med en minskning för året på 5 %. Privatförsäljningen och direktimporten minskade med drygt 13 % resp. 38 %.

En förklaring till att bilhandeln klarat sig något bättre än privatförsäljningen kan vara att kunderna i oroliga tider söker de tryggare alternativ med t ex garanti, som ett bilköp hos ett företag innebär, menar Tomas Ulander på MRF.

I modelltoppen ser vi hur Volvo V70 ligger som ohotad etta både vad gäller antal och andel. Tvåan Saab 9-5 har däremot minskat med över 1000 bilar. Kraftigt uppåt på begagnattoppen har det gått för trean Volvo V50.

Mest omsatta bilmodeller under december, dvs. antal sålda bilar i relation till hur många som finns i lager av just den modellen, är Renault Clio, Opel Astra och därefter kommer ett helt koppel med Volvomodeller.

Källa: MRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078