23948sdkhjf

Kina investerar 100 miljoner i Robotdalen

Aktörer inom robotteknik i Sörmland, Västmanland och Örebro län gynnas av beskeden.
Affärskvinnan Liu Qian från Kina planerar att investera 100 miljoner kronor i företag som sysslar med välfärdsteknologi i Mälardalen. Det rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

Aktörer i Sörmland, Västmanland och Örebro län samarbetar för att stärka regionen inom robotteknik för industri, service samt vård och omsorg. Forsknings- och utvecklingsprojekt drivs på små och medelstora företag, sjukhus, globala företag som Volvo och ABB samt Mälardalens högskola och Örebro universitet.

Liu Qian beskrivs som en etablerad industrialist inom den kinesiska energi- och miljöbranschen. Hon ser även en stor potential i välfärdsteknologibranschen på grund av att andelen äldre ökar så mycket.

Genom ett schweiziskt rådgivnings- och investeringsföretag har Liu Qian kommit i kontakt med den så kallade Robotdalen som är ett samarbete mellan ett antal aktörer i Mälardalen som vill stärka regionen inom robotteknik.

– Vi är ganska välkända för folk som är i den här branschen, säger Erik Lundqvist, chef för Robotdalen, till tidningen.

Den 5 december tecknades en avsiktsförklaring mellan Robotdalen och Liu Qians företag Zhongrui Funing Robotics, vilket Metal Supply tidigare rapporterat. Avsiktsförklaringen gäller ett samarbete för nya svenska tekniklösningar inom välfärdsteknologi.

– Hon räknar med att kunna investera 100 miljoner kronor inom tio år i företag i det här området, säger Erik Lundqvist till Eskilstuna-Kuriren.

Det kinesiska företaget kommer att öppna ett kontor med en anställd i Västerås.

Liu Qian träffade vid sitt besök i Sverige 5-6 av de företag som Robotdalen arbetar med.

Ett av företagen är Västeråsbolaget Robotics Care som tillsammans med Robotdalen och Eskilstuna kommun under våren kommer att göra pilotinstallationer av en duschlösning som hjälper rörelsehindrade personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095