23948sdkhjf

Haldex vinstvarnar

Budprocessen kring bolaget stör verksamheten.
Haldex vinstvarnar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den 14 juli inleddes budprocessen på Haldex som fortfarande pågår och som förväntas fortsätta in i nästa år.

"Som Haldex styrelse tidigare kommunicerat, riskerar budprocessen att verka störande för Haldex verksamhet", skriver bolaget.

Osäkerhet inför den framtida ägarsituationen har medfört ökade kostnader för att vinna affärer, bibehålla goda kundrelationer och bistå i konkurrensutredningen:

* Utvecklingskontrakt finansieras av Haldex istället för att följa det traditionella upplägget med delad finansiering mellan Haldex och kunden, då kunder anser att risken är hög att kontrakt inte kommer att fullföljas.

* Ökade garantiavsättningar med anledning av mer generösa garantiåtaganden.

* Kostnader för att bibehålla och motivera personal. Nyrekrytering av personal har försvårats.

* Väsentligt ökade juridiska kostnader relaterade till konkurrensutredning av budet. De legala kostnaderna bedöms öka då det amerikanska konkurrensverket meddelat att de avser att utvidga sin granskning med en andra fas.

De ökade kostnaderna för fjärde kvartalet uppskattas uppgå till cirka 70 miljoner kronor valutaomräknat.

De legala kostnaderna bedöms fortsätta öka medan övriga extraordinära kostnader bedöms minska under 2017.

Haldex har normalt sett lägst omsättning under året i det fjärde kvartalet. Kundernas osäkerhet inför den framtida ägarsituationen har dessutom medfört att Haldex har svårare att teckna kundavtal. I Nordamerika, som utgör cirka hälften av bolagets försäljning, har marknadsläget fortsatt försvagas under hela 2016. Sammantaget gör Haldex bedömningen att rörelsemarginalen för 2016, exklusive extraordinära kostnader, kommer uppgå till cirka 6,5 procent jämfört med tidigare uppskattning på cirka 7 procent.

Haldex tillverkar bromssystem och luftfjädringssystem för tunga lastbilar, släpvagnar och bussar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.455