23948sdkhjf

Volvo Cars ett steg närmare börsnotering

Emitterar preferensaktier för 5 miljarder kronor till tre svenska institutioner.
Volvo Cars emitterar preferensaktier för totalt fem miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

AMF är en av tre svenska institutionella investerare som deltar i emissionen. AMF står för hälften. Övriga investerare är Folksam som investerar en miljard och Första AP-fonden som investerar 1,5 miljarder kronor.

De som deltar har en rätt att få preferensaktierna omvandlade till nya stamaktier vid en eventuell framtida börsnotering.

– Vi är väldigt glada över den här möjligheten att vara med på det som förhoppningsvis blir Volvo Cars resa tillbaka till en position som listat bolag i framtiden. Vi har den senaste tiden tittat noggrant på bolagets utveckling, träffat management och granskat siffror, forskning och det nya modellprogramet. Bilden som framträder imponerar. Volvo Cars är i dag ett välskött och lönsamt bolag med en robust tillväxtsstrategi och lovande framtidsutsikter, säger Anders Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Volvo Cars har tillverkat personbilar i Sverige sedan 1927, och är i dag ett globalt företag med huvudkontor i Göteborg. Av bolagets runt 28.500 anställda finns runt 17.800 i Sverige. Tillverkningen som är inriktad på premiumsegmentet är förlagd till Sverige, Belgien och Kina. Under 2015 sålde Volvo Cars mer än en halv miljon bilar i runt hundra länder.

– Den här investeringen ger våra kunder en bra riskjusterad avkastning, samtidigt som de får möjligheten att bli ägare i ett bolag med stark anknytning till svensk industri. Volvo Cars är idag lönsamt, har en tydlig tillväxtplan och höga ambitioner när det gäller frågor som elektrifieringsstrategier och självkörande bilar. Därför är vi mycket glada över att få engagera oss i bolagets fortsatta utveckling, säger Michael Kjeller, chef för Folksamgruppens kapitalförvaltning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094