23948sdkhjf

Gnosjöbolaget gör jätteförvärv i USA

Köper tillverkare av nätväggar och skyddslösningar för 240 miljoner.
Troax, med bas i Hillerstorp i Gnosjö kommun, har genom sitt helägda dotterbolag Troax Inc tecknat avtal att förvärva Folding Guard, en amerikansk tillverkare av nätväggar och skyddslösningar. Säljare är det börsnoterade bolaget Leggett & Platt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärvet är i linje med Troax ambition att få en stark marknadsandel även i Nordamerika. Förvärvet finansieras genom utnyttjande av befintlig kassa samt genom en emission av obligationer under bolagets utestående obligationslån. Tillträde kommer att ske i slutet av december.

Folding Guard har 115 anställda och huvudkontor samt tillverkning i Chicago-området i USA. Produkterna säljs genom egna säljare, representanter och distributörer i hela USA. Bolaget uppges ha haft en stabil historik och dess nettoomsättning uppgick 2015 till cirka 20 miljoner dollar med en "god" ebitda-marginal. Inom Troax estimeras ebitda-bidraget från Folding Guard uppgå till cirka 3 miljoner dollar.

– Folding Guard är en ledande leverantör av säkerhetslösningar inom nätväggssegmentet i USA. Vi ser många synergier mellan våra bolag/resurser främst på sälj och produktsidan. Troax kommer att behålla varumärket Folding Guard på den nordamerikanska marknaden men fasa in relevanta produkter till Folding Guards sälj- och distributionskanaler. Vi ser ett växande intresse och ett långsiktigt behov för kvalitetslösningar inom krävande kundgrupper i USA. Här kan vi tillsammans gå fram med marknadens starkaste produktprogram, säger Troax vd Thomas Widstrand.

Förvärvspriset uppgår till 25,8 miljoner dollar, eller knappt 240 miljoner kronor, och ska erläggas vid tillträde. Förvärvet väntas redan från start att ha en positiv påverkan på Troax Groups vinst per aktie.

Carnegie Investment Bank har anlitats som finansiell rådgivare.

Troax gör riskfyllda områden och värdefull egendom säkrare med maskinskydd, lagerinredning och förråd av nätpaneler. Bolaget har tre verksamhetsområden: Maskinskydd, Lager och Förråd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078