23948sdkhjf

Miljöteknikorder värd 95 miljoner

Alfa Laval har tagit en amerikansk miljöteknikorder som ska levereras redan under 2009.
Alfa Laval har tagit en order på de unika Alfa Laval Packinox plattvärmeväxlarna, som ska användas i en IGCC (Integrated Gasification Combined Cycle) kraftanläggning i USA. Ordervärdet är cirka 95 miljoner kronor och bokades sent i december 2008. Leverans förväntas ske under 2009.

Alfa Laval Packinox värmeväxlarna ska användas i en process som renar syntetisk bränslegas, som är gjord av kol, före förbränning. Därefter går gasen till en gasturbin för kraftgenerering. Jämfört med den senaste konventionella teknologin för ”rent kol” har IGCC-processen en betydligt mindre påverkan på miljön, då svaveldioxid-utsläppen härigenom minskas med 50 %.

”Detta är en ny uppgift för våra Alfa Laval Packinox värmeväxlare och vi söker kontinuerligt efter nya applikationer för denna unika produkt”, säger Lars Renström, VD och koncernchef för Alfa Laval.

Visste du att svaveldioxid (SO2) uppstår vid förbränning av svavelhaltiga ämnen, såsom fossila bränslen. När svaveldioxid når atmosfären reagerar den med vatten och bildar svavelsyra, vilket i slutänden ger upphov till ”surt regn”. Genom att ta bort svavel i gas före förbränning minimeras den negativa miljöeffekten.

Källa: Alfa Laval

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11