23948sdkhjf

Tusentals nya jobb inom vindkraften

Tusentals nya jobb kan skapas inom vindkraften de närmaste 10 åren enligt uppskattning från vindkraftsindustrin, men Sverige saknar utbildningsställen.
Omkring 3 000 till 5 000 nya vindraftverk ska byggas i Sverige fram till 2020 och vindkraftsindustrin kommer antaglien att bli en av de snabbast växande industrierna i Sverige, men det finns bara tre utbildningsställen inom landet.

Utbildningsplatserna räcker inte till. De som utbildas kan få jobb direkt när de är klara med skolan men mer vindkraftsutbildad personal kommer att behövas.

Carl-Arne Pedersen, vd för Varberg Energi, har tagit initiativ till en ny eftergymansial utbildning i Varberg. Carls-Arne Pedersen förutser att tusentals nya jobb kommer att skapas som är direkt kopplade till vindkraftsindustrin.

Samtidigt som vindkraftsindustrin expanderar kraftigt så väntar cirka 6 000 personer inom elbranschen på snarlig pension, något som skapar extra efterfrågan på personal i fremtiden. På bara ett par år kommer detta att bli en nyckelfråga, spår Carl-Arne Pedersen, och om inte Sverige klarar av att utbilda personal så måste man bjuda in dyr arbetskraft från Tyskland.

Källa: SR Halland
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095