23948sdkhjf

Massiv växt i Kina 2009

Den danska vindkraftjätten Vestas förväntar nästan en fördubbling av personalstyrkan i Kina 2009 och tre sprillans nya fabriker.
Global finanskris och större osäkerhet omkring finansiering oroar inte Vestas toppchef Ditlev Engel. Under nästa kommer att präglas av samma våldsamma växt som på få år har skapat en av Danmarks största företag med mer än 20 000 anställda.

Speciellt i Kina förväntar Vestas en markant växt. Företagets investerar mycket stora belopp i Kina och har stora förväntningar på den kinesiska marknaden, enligt Ditlev Engel. Vestas tog beslutet att investera massivt i Kina redan i 2005, och ut av investeringar på 18 miljarder danska kronor har en stor del gått till just Kina.

Vestas uppför just nu tre nya fabriker i Kina som kommer att vara färdiga 2009. Företaget har nu 1 800 anställda i Kina men förväntar att talet kommer att ligga på över 3 000 vid årets slut.
Vestas har tagit konsekvensen av detta och har tagit ut Kina som ett självständigt affärsområde. Det betyder att Vestas översta chef i Kina, Lars Andersson, kommer att referera direkt till toppchefen Ditlev Engel i framtiden.

Kinas ekonomiska boom har ökat efterfrågan på energi enormt och man förväntar ännu osedda växtrater för vindenergi på den kinesiska marknaden. Men Vestas är inte de enda som har anat det fantastiska affärsläget – alla Vestas stora internationella konkurrenter håller också på att ladda affärskanonerna, och dessutom finns omkring 35 lokala kinesiska konkurrenter på marknaden.

Även om Vestas avfärdar allt tal om finanskris och finansieringsproblem så har man skruvat ner ambitionsnivån för 2009 ett par grader. Det betyder bland annat stopp för många nyanställningar, men Ditlev Engel understryker att han inte märker någon tveksamhet eller vacklande hos kunderna – planerna kör på som förväntat.

Kort innan nyår fick Vestas en order på 116 vindkraftverk av typen V52-850 kW till China Guangdong Nuclear Wind Power.

Källa: Erhvervsbladet (DK)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125