23948sdkhjf

Fabriken har sänkt oljeberoendet med 40 procent

De har bytt ut hela systemet för ventilation och värme vilket ger en energibesparing på 2 600 MWh per år.
Voiths fabrik i Högsjö i Vingåkers kommun är en av världens största tillverkare av pressfiltar för tillverkning av papper och pappersmassa. Nu har de sänkt sitt oljeberoende med så mycket som 40 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Fabriken tillhandahåller tjänster och lösningar för en rad olika branscher, bland annat vattenkraft, papperstillverkning, process- och tillverkningsindustri.

Voith ville minska sitt olje/gasberoende i fabriken genom att göra anläggningen mer energieffektiv. Sodexo gick in projektet och skapade en luft/vatten-lösning.

Lösningen byggde på att man vid eventuell ombyggnad av fabriken lätt skulle kunna flytta värmekällan samt fortfarande kunna nyttja det gamla gas/olje-systemet. Andra faktor som påverkade systemvalet var beprövad teknik med en hög tillförlitlighet.

Styrsystemet för ventilation och värme byttes ut och 14 stycken Mitsubishi Electric luft/vatten värmepumpar CAHV-P500 installerades.

Värmepumparna dockades mot primärsystemets retur via en särskild typ av tank vars syfte är att göra systemet flödesoberoende mot huvudsystemet.

Systemtemperaturen anpassas via styrcentral beroende på verksamhetens behov. Vid värmebehov stegas värmepumparna in i sekvens via styrning från styrcentralen. Värmepumparnas drifttid mäts och ser till att inte samma maskin startar först varje gång.

Voith Högsjö har därmed sänkt sitt oljeberoende med 40 procent, vilket motsvarar en energibesparing på 2 600 MWh per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078