23948sdkhjf

De ska sänka stålindustrins koldioxidutsläpp

Höganäs AB, Cortus Energy och Jernkontoret är inblandade i projektet.
Höganäs och Cortus Energy har drivit samarbetsprojektet Probiostål sedan 2014. I projektgruppen ingår företag och leverantörer inom Järn- och stålindustrin (genom Jernkontoret). Projektets mål är att identifiera och verifiera tekniska lösningar som sänker stålindustrins utsläpp av främst koldioxid. Det framgår av ett pressmeddelande.

För att genomföra detta ska en modulär WoodRollpå 6 MW från Cortus Energy uppföras 2017 och demonstrera dessa möjligheter 2018. Efter avslutad demonstration övergår anläggningen till kommersiell drift där Cortus Energy äger och driver anläggningen för leverans av grön (förnybar) energi till Höganäs. Detta enligt det föravtal som meddelades i februari.

Cortus Energy har beviljats 7,9 miljoner kronor i bidrag för projekt Probioståls nästa del som avser investering i en 6 MW modulär WoodRoll vid Höganäs under 2017.

Genomförandet av investeringen förutsätter ytterligare en del offentlig finansiering av Cortus Energys första modulära anläggning i Höganäs.

Cortus Energy utvecklar och marknadsför WoodRoll-tekniken vilken uppges förgasa biomassa på ett nytt sätt som resulterar i rad fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar.

Energimyndighetens beslut om stöd som meddelats idag gäller investeringsfasen av projektet och förutsätter att investeringen i den planerade anläggningen är säkerställd senast mars 2017. Cortus Energy inväntar ytterligare beslut om tillkommande offentlig finansiering inom några veckor.

– Med Energimyndighetens positiva beslut kring investeringen i vår första modulära WoodRol tar vi ett ordentligt kliv framåt kring etablering i en kommersiell skala. Vi inväntar nu beslut för den sista pusselbiten av offentligt stöd till Probiostålprojektet, säger Cortus vd Rolf Ljunggren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078