23948sdkhjf

Gruvan på Tekniska Museet totalrenoveras

Gruvan är fortfarande, efter nästan 80 år, en av Tekniska museets mest populära attraktioner.
Styr en riktig borrsimulator, ladda en underjordisk sprängning – och tänd på - och upplev skatter från jordens inre. Nu totalrenoveras publikfavoriten Gruvan på Tekniska museet i samarbete med Svemin, gruv- och mineralindustrins branschorganisation. Det framgår av ett pressmeddelande.

Tekniska museets utställning Gruvan genomgår just nu en rejäl ansiktslyftning – förutom nya ytskikt, realistiska gruvarbetare och ny belysning fylls de gamla gruvgångarna av nya överraskningar, effekter och andra inslag. Dessutom byggs en helt ny del med moderna gruvmiljöer, där besökare kommer att kunna prova simulatorer, spel, sprängladdningar och maskiner.

– Tekniska museet är en fantastisk plats för nyfikna i alla åldrar, vi är mycket glada att vara med på den här resan, säger Svemins vd Per Ahl.

Den nya utställningen görs möjlig tack vare bidrag från Svemins medlemsföretag.

– Nu ger vi en ny generation besökare möjlighet att uppleva den moderna svenska gruv- och mineralnäringen, även de som bor långt från våra verksamheter, säger Per Ahl.

Ända sedan 1938, när Tekniska museet öppnade, har utställningen Gruvan bjudit besökaren på en resa genom trånga, mörka gruvgångar där man fått uppleva hur arbetet i underjorden gått till genom tiderna. Fortfarande, efter nästan 80 år, är Gruvan en av museets allra mest populära attraktioner.

– Det är något med underjorden, det mörka, trånga och lite läskiga, som fascinerat generationer av besökare. Gruvan har alltid varit på topplistan när vi frågar våra besökare om deras favoriter på museet, säger Lars Paulsson, projektledare Tekniska museet.

I den nya gruvutställningen fortsätter berättelsen till nutid, och besökaren får se hur de en gång farliga arbetsplatserna numera liknar kontorsmiljöer och fikarum på vilken arbetsplats som helst. Besökaren får också träffa dagens gruvarbetare, avfyra sprängladdningar, åka buss långt ner i underjorden och prova att köra en borr- och lastningssimulator.

Den nya utställningen Gruvan invigs den 18 februari nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125