23948sdkhjf

Gällivarebolaget växer som en raket

Alla pilar pekar åt rätt håll. Målen är ambitiösa - växa med 20 till 30 procent per år.
Vintern har precis aviserat sin närvaro med ett lätt snöfall när Gällivare kommun och ett antal näringslivsorganisationer besöker Ulf Karlsson på GEFA System. Han har precis kommit från sjukgymnasten och är lite mör i kroppen men glad i sinnet.

- Allt går åt rätt håll nu, berättar Ulf Karlsson. Det har lossnat ordentligt sista månaderna med fler förfrågningar till GEFA och så går min egen rehabilitering framåt hela tiden. Det känns otroligt skönt.

GEFA System är ett litet bolag - tillsammans är de en handfull kvalificerade ingenjörer som arbetar med gruvventilationsstyrning och brännarsystem som de utvecklar och säljer till kunder i Sydamerika, Afrika och Sverige.

De låga järnmalmspriserna har dock inte passerat obemärkt för GEFA System och i samband med Dannemora Minerals konkurs tappade de en viktig kund. Men efter några tuffa år som präglats av kostnadseffektivisering och identifiering av nya marknader ser framtiden återigen mycket ljus ut.

- Våra produkter har en global marknad och vi har för avsikt att växa med 20-30 procent per år. Vi har äntligen fått tag på en tomt i Gällivare där vi ska bygga kontorslokaler och en verkstadshall för teknikutveckling. Det gör att vi kan börja fundera på att övergå till egen tillverkning här i Gällivare, berättar Ulf Karlsson.

En potentiell utmaning är dock att hitta rätt kompetens.

- Vi behöver ytterligare en skicklig teknisk säljare som kan hjälpa oss att nå nya kunder så att vi kan börja exportera till Australien och eventuellt Kanada. Och så behöver vi förbättra infrastrukturen till Gällivare. På min önskelista finns billigare flygbiljetter och bättre bilfrakter internationellt – inte minst om vi ska kunna ha vår tillverkning här, säger Ulf Karlsson.

GEFA System bedriver teknisk konsultverksamhet inom processtyrning samt försäljning och utveckling av oljebrännare, styr- och fastbränslesystem samt dämed förenlig verksamhet. Förra året omsatte bolaget drygt 9 miljoner kronor. Antalet anställda vid årsskiftet var sex personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078